«Для розвантаження дітей». У Чернівцях формують класи для дистанційного навчання учнів, які виїхали за кордон

За інформацією: Суспільне Чернівці.

Фото ілюстративне. Джерело: dev.itd.lv

У двох школах Чернівців формують класи для дистанційного навчання учнів, які навчаються за кордоном через повномасштабне вторгнення. Для них викладатимуть, зокрема українську мову, літературу та історію. Роблять це, щоб зменшити навантаження на дітей та підтримувати їхній зв'язок з Україною.

Про це у коментарі Суспільному розповіла директорка обласного департаменту освіти Оксана Сакрієр.

Наразі понад 6 тисяч дітей з Буковини перебувають за кордоном, майже 4 500 з них – навчаються дистанційно. Якщо дитина також навчається в іноземній школі, її можуть зарахувати до дистанційного класу у школах Чернівців для вивчення предметів, пов'язаних з Україною. Зокрема, йдеться про українську мову, літературу та історію. Крім цього, залежно від класу учні вивчатимуть географію, право та захист України.

Щодо решти предметів, зараховуватимуть бали, які дитина отримає у школі за кордоном. Так хочуть розвантажити дітей.

"Першу половину дня дитина навчається у школі за кордоном. Вивчає математику та інші предмети, які ми пропонуємо перенести. Однак у таких школах немає українського компонента: мови, історії та літератури. Ці предмети діти вивчатимуть дистанційно й так не перевантажуватимуться", – каже Сакрієр.

Де формують дистанційні групи

У кожній області можна було обрати щонайбільше п'ять шкіл, де є можливість сформувати групи дистанційного навчання. На Буковині таких шкіл визначили дві:

  • обласна спеціалізована школа-інтернат з поглибленим вивченням окремих предметів "Багатопрофільний ліцей для обдарованих дітей";
  • Чернівецький ліцей №22 імені Антона Кохановського.

За словами Сакрієр, такої кількості для області достатньо, бо дистанційний клас формують зі щонайменше 15 дітей, й наразі школи не отримали жодної заявки від батьків. Водночас були такі, хто цікавився, як здійснюють набір.

Діти переважно залишаються навчатися дистанційно у їхніх школах. Це не заборонено, але дистанційна освіта має бути якісною. Діти здають усі предмети – це навантаження на неї, тому пропонуємо такий варіант [груп дистанційного навчання]".

Як подати заявку

Заяву про зарахування дитини до класу дистанційного навчання батьки або опікуни дитини можуть подати на електронну пошту закладу. У заяві має бути підтвердження, що дитина має доступ до Інтернету, комп'ютер та засоби аудіо- та відеозв'язку. Також документ, який засвідчує особу людини.

Впродовж п'яти днів керівник закладу має відповісти, чи можуть зарахувати дитину до дистанційного класу. Якщо так, то вказати термін, коли батьки мають подати до закладу особову справу учня та заяву про його переведення до іншої школи.

Контакти шкіл, за якими батьки можуть звернутися для зарахування дитини до дистанційного класу, оприлюднили на сайті Міністерства освіти України. Сакрієр каже, робота груп дистанційного навчання навантажуватиме вчителів, однак потреби у залученні додаткових педагогів наразі немає.

"Вони викладатимуть три предмети. Поки невідомо, як це буде оплачуватися. Впродовж місяця Міністерство освіти та департаменти мають порозумітися, як рухатися далі. Поки потрібні заяви батьків. Йдеться про набір класів, а далі вираховуватимемо", – каже Сакрієр.

Новости Украины