Голова Черкаської ОВА: політики у нас під особливою увагою

Ігор Табурець

Попри війну життя вирує. Обговорили, як Черкаська область тримає економічний фронт та готується примати хасидів

КИЇВ. 22 вересня. УНН. Черкаська область одна з тих, де знайшло прихисток багато переселенців з областей де тривають активні бойові дії. І попри те, що область стає об’єктом для ударів загарбника, в ній йде підготовка до події, яка вже багато років не залишається без уваги не лише в Україні – святкування Рош-Гашана, яке супроводжується приїздом до невеличкого міста на Черкащині тисяч паломників хасидів з усього світу. Цього року їх очікується дещо менше, але все ж попередження про небезпеку та можливі провокації з боку росії, не налякали паломників і ті з’їжджаються до Умані тисячами.

Як діятиме влада Черкащини та з якими ще проблемами стикається регіон УНН поговорив з головою Черкаської ОВА Ігорем Табурцем.

— Вже зовсім скоро Рош-Гашана — єврейське релігійне свято. До Умані з’їжджаються хасиди, попри те, що місцева влада закликала не приїжджати до України. Ви анонсували, що будуть посилені заходи безпеки до цього свята. А можете навести деталі? Чи відомо яка кількість євреїв приїде до України? Саме до Умані. Заходи безпеки, що посилили? Що буде у ці дні? Як будуть боронити Умань?

Є таке поняття як розрахункова кількість або очікувана. Від їхніх громадських об’єднань лунає цифра до 10 тис. осіб. На неї і орієнтуємось. Хоч спільно із Нацполіцією та СБУ ми закликаємо паломників максимально утриматися від поїздки до України цьогоріч. Тому що росія може використати цей захід для провокацій. 

Ті, хто все ж наважиться здійснити паломництво, зобов’язані дотримуватися всіх вимог безпекових заходів. Із 19 по 30 вересня ми посилюємо їх в Умані. Зокрема, там діятиме заборона на проведення масових заходів, на продаж алкогольних (слабоалкогольних) напоїв і піротехнічних виробів, на рух транспортних засобів і паркування на окремих ділянках вулично-дорожньої мережі. Окрім того, впроваджуємо обмеження доступу до місць паломництва та посилюємо перепускний режим і контроль за перебуванням громадян.

На сьогодні правоохоронні органи на постійній основі проводять контрдиверсійні та антитерористичні заходи, район паломництва та прилеглі території перебувають під цілодобовим відеонаглядом. Тобто діємо превентивно задля безпеки паломників і уманчан. Натепер ситуація контрольована, всі питання вирішуємо у штатному режимі.

— Буде проводитись інструктаж тих, хто приїжджає, стосовно того як поводитися у випадку, якщо щось прилетить, наприклад? Можливо лекції невеличкі?

Так, ми це робимо. Інструктажі проводять передовсім правоохоронці. Також ми дали завдання виготовити спеціальні листівки. Попередили і організаторів цього процесу, щоб вони зі свого боку проводили роз’яснювальну роботу. Наскільки паломники почують чи не почують – це вже інше питання. У будь-якому випадку інструктивну роботу ми будемо проводити в обов’язковому порядку.

— Розкажіть детальніше, в якому стані перебувають сховища та укриття в Черкаській області. Як ви чините у випадку, коли укриття надані в оренду під офіс чи магазин?

Відповідно до нашого законодавства, укриття мають перебувати або під наглядом орендарів, які винаймають приміщення зверху, або за них відповідальні органи місцевого самоврядування, якщо приміщення перебуває у комунальній власності. Працюємо і з одними, і з іншими. Питання контролює також і обласна прокуратура.

Ми намагаємо постійно нарощувати кількість укриттів. Як це було, приміром, під час підготовки до навчального року. В якому закладі можливо дооблаштувати укриття – ми це робимо. Усі вимоги до таких об’єктів чітко прописані. Плюс укриття повинні бути готові до функціонування в опалювальний сезон. І на цьому ми зараз теж акцентуємо увагу.

— Тобто наразі сховища оновлюють ті, які застарілі, або, що за радянських часів були? Їх починають потроху відновлювати і приводити до ладу, правильно?

Така робота активізувалися з початком бойових дій. Процес постійно триває. Десь це швидше вдалось зробити, десь – більш масштабні роботи. До речі, у закладах освіти області, про що ми вже говорили, продовжуємо облаштовувати укриття і зараз. На останній сесії облради спрямували ще майже 700 тис. грн на ці потреби.

— По всій Черкащині є сховища? Чи є, наприклад, певні населені пункти, де є дефіцит?

Укриття є практично у всіх населених пунктах. Умовно кажучи, лише 1% з них сказали, що не мають захисних споруд і їх узагалі неможливо облаштувати. Але там і немає такого навантаження з погляду розташування на території об’єктів критичної інфраструктури.

— Опалювальний сезон. Підготовка важка — в Черкаській області є Сміла. Яка цього разу ситуація в Смілі? Як триває загалом підготовка по області?

У нас специфіка підготовки до опалювального сезону цього року визначена теж війною. Тобто ми більшою мірою намагаємося готуватися до непростого опалювального сезону. Пропрацьовуємо всі можливі сценарії розвитку подій.

Щодо Сміли, то впродовж останніх кількох років у нас не було збоїв з опалювальним сезоном у місті. Місцева влада вжила низку заходів для оновлення систем водо- та теплопостачання, закупила нові котли тощо. Місто готове навіть в альтернативному форматі працювати, якщо з газом виникнуть проблеми. Єдине – залишились борги з минулих років за газ, але укладені договори реструктуризації. Сподіваюсь, поступово питання буде закрите.

Що стосується решти міст, то кожне знає, який комплекс заходів там мають виконати. Де можливо – встановити твердопаливні котли, зробити запаси альтернативного палива тощо.

На сьогодні для забезпечення альтернативного опалення мають потребу в обладнанні 4 населених пункти області: Ватутіне, Звенигородка, Кам’янка, Монастирище. Тому ми звернулись до керівництва проекту USAID «Енергетична безпека України» з пропозицією розглянути можливість надання технічної допомоги цим містам. За попередніми підрахунками, це буде 16 генераторних установок. Це дасть можливість забезпечити безперебійне подання тепла до закладів освіти, охорони здоров’я та інших споживачів.

Велику роботу ми провели в закладах соціальної сфери. Більшість із них уже незалежні від газу, тобто мають альтернативу, яку можна задіяти за потреби.

Загалом на сьогодні в нас область готова на 96% до початку опалювального сезону.

— Чи відчула Черкащина наплив переселенців після оголошення обов’язкової евакуації з Донеччини? Скільки наразі в області зареєстровано ВПО? Чи готова Черкащина приймати людей з Харківської, Запорізької та Миколаївської областей, адже нещодавно Ірина Верещук, що може бути евакуація і з цих областей?

З початку бойових дій в режимі транзиту через Черкащину пройшли близько 200 тис. переселенців. Тобто проїздом вони тут лишались на кілька днів.

Коли ми говоримо про кількість зареєстрованих в області, тобто тих, які перебувають під нашим постійним соціальним захистом і прихистком, то йдеться про близько 104 тис. таких внутрішньо переміщених осіб.

— Це ті що на Черкащині залишились?

Так. Це ті, які залишились на Черкащині і офіційно зареєстровані. Вони проживають у нас і отримують відповідні пільги та соціальні виплати.

Приблизно 25 тис. із них – саме з Донеччини. Коли ми говоримо про готовність до прийому нової хвилі ВПО, то йдеться про ті місця, де ми можемо забезпечити їхнє хороше проживання, особливо в контексті осінньо-зимового періоду. На сьогодні ми серед лідерів за кількістю прийнятих переселенців, тому з позиції місць для проживання вже заповнені на 90-92%. Наразі маємо близько 8-9 тис. місць для нових ВПО.

Також ми проводимо (вже завершуємо) інвентаризацію тих приміщень, які можуть бути використані для розміщення переселенців після проведення там ремонтів. Тобто постійно аналізуємо свою інфраструктуру, вишуковуючи нові можливості для прихистку жителів, що постраждали від російської агресії.

— Скільки підприємств евакуювалось на Черкащину? Які? що вони виробляють?

Черкащина тримає економічний фронт, як і решта областей, де немає бойових дій. Ми повинні працювати за себе і так би мовити за сусідів. Тому надаємо всю необхідну підтримку підприємцям, щоб вони змогли запустити заново своє виробництво. Це важливо для економіки нашої країни.

На сьогодні на територію Черкаської області вже релоковано 32 підприємства. 22 з них уже повноцінно працюють, 10 – перевезли своє обладнання та продукцію і налагоджують роботу. Окрім цього, ще 7 підприємств зараз у процесі релокації.
Це різні підприємства: і легка промисловість, і переробна, і машинобудування, і сфера обслуговування.

— Чи стало гірше в економічному плані з бізнесом після початку війни? Може є підприємства, які виїжджають? Або не фіксується такої динаміки?

Негативні тенденції, як і по всій країні, ми бачили саме в перший місяць повномасштабної війни, коли відбувся спад виробництва. Усі чекали, що і як буде далі. Це був справді критичний момент. Але згодом ситуація почала вирівнюватись. Тому вже у квітні ми мали відновлення абсолютно за всіма напрямами.

На сьогодні наша область практично на 100% відновила свою роботу в економічному сенсі, як було до війни. Наприклад, за перше півріччя поповнення бюджетів, в тому числі державного і місцевих, в нас відбулося на рівні 110%, порівняно з минулим роком. Липень у нас взагалі виявився надпродуктивний. Наші підприємства вкотре показали свою соціальну відповідальність. До речі, їхні керівники, акціонери перебувають на місцях, що є хорошим прикладом. Так працівники бачать, що ніхто нікуди не виїхав із Черкащини, що все функціонує. Ми віримо в наші Збройні Сили. Працюємо і підтримуємо наших захисників.

— На початку серпня СБУ затримала депутата Черкаської міськради Олександра Замирайла за підозрою у глорифікації російських військ. Чи відомо вам про інші випадки колабораціонізму на Черкащині? І чи проводяться перевірки місцевих політиків?

Я не схильний думати, що саме місцеві політики становлять найбільшу загрозу, оскільки попередні мої місця роботи пов’язані саме з цією сферою. Тому небезпечна, якщо чесно, інша категорія осіб. Але що стосується політиків, то вони в нас перебувають справді під особливою увагою. Особливо ті, що співпрацювали із забороненими партіями.

Загалом можемо говорити про понад пів сотні кримінальних проваджень на Черкащині за глорифікцію, виправдовування та визнання правомірною збройну агресію рф. Також триває досудове розслідування в понад десятку кримінальних проваджень за колабораційну діяльність. Це особи, які підтримують ворожі настрої, які налаштовують інших, які діляться своїми враженнями з іншими. Тобто це більш суспільно небезпечне явище. Таке, яке наближається до державної зради. До речі, щодо державної зради, то в нас теж є кілька випадків. Тому ця робота завдяки нашим правоохоронним органам, передовсім СБУ, постійно проводиться. Оскільки найголовніше – це превентивна діяльність.

Зараз декілька народних обранців, зокрема Антон Яценко та Віталій Войцехівський, “оголосили вам війну”. Водночас місцеві депутати вас підтримують і навіть звернулися до Президента, аби надати оцінку діям нардепів. Як ви самі ставитеся до подібних закидів?

Якщо критика конструктивна – це добре, тому що вона сприяє розвитку, дозволяє побачити певне питання ширше і прискіпливіше, робить рішення ефективнішими. Тобто це працює на користь. Якщо ми говоримо про політичні заяви-звинувачення – це деструктив, який має певні мотиви. Я завжди відкритий до конструктивного діалогу, який має на меті розвиток нашої Черкащини. А брати участь у брудних кампаніях не буду.

Джерело: УНН

Джерело

Новости Украины