«Політична сліпота» КРАІЛ: які ознаки російського походження 1хBet не помічала комісія

Розбиралися, на яких підставах КРАІЛ одразу могла відмовити 1хBet отриманні ліцензії

КИЇВ. 15 вересня. УНН. 6 вересня Комісія з регулювання азартних ігор та лотерей врешті-решт анулювала дві ліцензії ТОВ «ТБК» яка працювала в Україні майже півроку під брендом 1хBet. А все — через лист Бюро економічної безпеки, в якому наголошувалося на співпраці 1xBet з росіянами. Хто і як в Комісії перевіряв документи “ТБК” перед оформленням ліцензії достеменно невідомо. Отож редакція УНН вирішила самостійно розібратися, а чи були у КРАІЛ взагалі підстави видавати ліцензію букмекерській конторі і через які червоні лінії Комісія перейшла, затверджуючи таке рішення.

Причини, за якими КРАІЛ повинна була відмовити у видачі ліцензії 1xBet

1. Брянські засновники

Ще до початку повномасштабної війни, журналісти російського Forbes оприлюднили інтерв’ю з двома засновниками компанії — Романом Семіохіним та Сергієм Каршковим.

Зараз вони проживають на Кіпрі, однак і досі мають бізнес в росії та громадянство рф.

В титрах інтерв’ю Семіохін значиться як творець 1xBet, а Каршков — як бізнесмен. Під час інтерв’ю, Семіохін розповідав багато нюансів роботи 1xBet: зазначав, що вони займаються лише букмекерством, а казино, які також представлені на сайті 1xBet, — не мають до них прямого відношення.

“Немає одного власника всієї цієї штуки (1xBet — ред.). В кількох країнах — по кілька власників. Ми власники платформи, так. Але платформа розпродана по різним країнам. Це як Макдональдс — є формат, є стандарт, є зрозуміла бізнес-модель, яку вони транслюють у різні регіони. Власником бренда є одна іноземна компанія. Вона не має до нас відношення, бо ми не на себе її оформлювали”, — розповіли в інтерв’ю Каршков та Семіохін.

Під час інтерв’ю вони зазначали, що саме Семіохін придумав 1xBet, організував для цього компанію та й досі займається підтримкою букмекера. Каршков же займався і займається піаром компанії, та просуванням бренду в різних країнах.

На питання журналіста щодо можливої вартості 1xBet, Каршков та Семіохін засміялися та сказали, що він нікому, окрім них не потрібен.

Журналісти УНН перевірили формат “макдональдсу”, за яким функціонує 1xBet.

Справді, виходячи зі слів Семіохіна та аналізуючи складну систему компаній, прямого виходу на Семіохіна, Каршкова та Казоріна дійсно немає, однак журналісти УНН звернули увагу ось на що: бренд 1xBet належить компанії Navasard Limited, засновниками якої, як випливає зі схеми, є Bulvarsio LTD та Troodos Limited. Своєю чергою, компанія Troodos Limited є засновником компанії Wagerfair LTD, директором якої є громадянка рф Катерина Зикова.

Інші ж компанії, зареєстровані, зокрема, на Кіпрі часто-густо керуються людьми, для яких реєстрація компаній в офшорній зоні, ймовірно, є способом заробітку.

2. Анульована ліцензія

Материнська компанія 1XCorp NV, на основі якої 1xBet і має ліцензії для проведення букмекерської діяльності, зареєстрованою на Кюрасао. Однак 6 травня 2022 року вона була визнана банкрутом через багаточисельні скарги гравців щодо невиплати виграшів.

Водночас сама справа про банкрутство тривала ще до того, як 1xBet отримала ліцензію і КРАІЛ мав би звернути на це увагу. Тим більше, що справа стосувалася обману гравців.

Та й загалом — всі основні сайти 1xBet доступні по ліцензії, відкритій на іншу компанію, що взагалі ставить під сумнів наявність безпосередньо у 1X Corp NV ліцензії.

Наразі тримачем акцій 1XCorp NV є трастова компанія, що цілком може свідчити про приховування основних вигодонабувачів від діяльності.

3. Сайт 1xСтавка — клон 1xBet

Наразі компанія 1хСтавка офіційно працює в росії та належить компанії «Букмекер Паб», яка зареєстрована в Брянську. «Букмекер Паб» заснована ще у 2009 році, а в 2014 87,9% компанії викупив Роман Семіохін. Вона стала фактично оператором пунктів прийому ставок 1xBet, який тоді працював лише наземно – тобто приймав ставки не в інтернеті, а у спеціальних пунктах прийому.

Перехід в онлайн дозволяв розширити сферу діяльності. Але зміни до російського законодавства та претензії з боку податкової, ймовірно, підштовхнули наших ділків до створення бренду саме для російського онлайн ринку.

Через 2 роки тодішній комерційний директор компанії «Букмекер паб» Каршков навіть розповідав виданню «Рейтинг Букмекерів», що компанія готова розпочати розробку російської версії сайту для прийому онлайн-ставок за російською букмекерською ліцензією. У липні 2016 року сайт 1хСтавка було запущено, про що розповідав сам Сергій Каршков, який виступав «говорячою головою» компанії.

У 2016 році Ehrlich Ltd викупила частку Семіохіна в «Букмекер паб» за 1,4 млн євро (зараз директором і секретарем компанії Ehrlich значиться SULA DACTYLATRA LTD – яка керує ще двома компанія на Кіпрі).

Казорін же залишався засновником «Букмекер Паб» до літа 2022 року, тобто тоді, коли компанія 1xBet вже працювала в Україні.

Зміни до складу засновників «Букмекер Паб» були внесені 14 червня 2022 року. Тепер формально «БП» належить акціонерному товариству «Конструктор».

Наразі компанії 1xbet та 1хСтавка дистанціюються один від одної в інформаційному просторі, але на сайтах гравців між двома операторами часто ставлять знак рівності. Сприяє цьому й схожість інтерфейсів сайтів та додатків компаній.

  

У липні 2022 року сайт github опублікував детальний порівняльний аналіз сайтів та застосунків.

У ході дослідження було виконано порівняння дизайну, технологічного стеку веб-сайтів, бекенда та мобільних додатків (Android, iOS) на прикладі операторів eGaming 1xbet.com та 1xstavka.ru. Аналітики знайшли безліч збігів і дійшли висновку, що технологія розроблялась однією і тією ж компанією.

4. Російський бізнес засновників

Сьогодні Каршков, Семіохін та Казорін перебувають у федеральному розшуку росії. Однак це зовсім не заважає росіянам мати успішний бізнес в країні-агресорі. Там вони, за винятком Казоріна, й досі є власниками компаній «Авангард», «Інвестком», «Інвестстрой», «Інсістем», «Мегаполіс-Чебоксари», «Сіті-Холл», «Бізнес-Сіті Смоленськ», «Рестобар» та інших.

Букмекери загалом володіють більш ніж 150 об’єктами нерухомості в Брянську, Липецьку, Рязані, Білгороді, Смоленську, Чебоксарах, Челябінську та Москві. Загальна вартість перевищує 1,5 млрд рублів. Йдеться в тому числі про готелі, понад десяток квартир, комерційні приміщення, критий ринок будматеріалів, торгові та офісні центри. У Москві Семіохін володіє офісами в хмарочосах «Сіті».

Тепер звернемо увагу за що ж Каршкова, Семіохіна та Казоріна розшукують в росії.

За версією слідства, вони створили програмне забезпечення «для організації та проведення азартних ігор на інформаційному ресурсі 1XBet» та здійснювали технічну підтримку сайту. Обов’язкової для букмекера ліцензії Федеральної податкової служби рф сервіс 1XBet не мав, тому його діяльність була і залишається незаконною.

«Зареєстрована в Гібралтарі компанія Techinfusion Ltd, яка управляє сайтами 1xbet.com і 1-x-bet.com, ще в 2016 році була визнана такою, що здійснює діяльність з організації та проведення азартних ігор з порушенням російського законодавства», — цитувало раніше російське РБК прес-службу ФНР Росії.

5. Чи працював 1xBet в Україні загалом?

Як зазначалося вище, КРАІЛ видала дві ліцензії на роботу 1xBet в Україні та кожна з них дозволяла працювати лише сайту з доменним ім’ям 1xbet.ua. Однак цей сайт за майже півроку роботи так і не запустився. На противагу цьому, в Україні й досі працює розгалужена сітка “дзеркальних» сайтів, які не мають ніяких офіційних дозволів на роботу в нашій державі.

Журналісти УНН, перевіривши низку дзеркальних сайтів та зокрема один з основних — сайт https://1xbet.com/, який і досі працює, дійшли висновку, що компанія не лише порушує ліцензійні умови, а й не виконує ЗУ “Про державне регулювання діяльності щодо організації та проведення азартних ігор”, в якому наголошується, що особам, яким не виповнилося 21 рік, заборонено брати участь в азартних іграх. 1xBet же, згідно документу-оферти, дозволяє грати українцям з 18 років.

Та навіть — пропонує ставити ставки у рублях та забирати у цій валюті виграші.

Що й не дивно, бо працівники кол-центру також спілкуються виключно російською мовою та особисто надають адреси нових “дзеркал” у телефонних розмовах, записи яких є у розпорядженні УНН.

Висновок

Отже як видно з розслідування, на 30 березня КРАІЛ мала щонайменше 5 підстав відмовити 1xBet у ліцензії. Однак у Комісії чомусь вирішили не зважати на особисті заяви засновників 1xBet про їх причетність до букмекера, анульовану ліцензію материнської компанії 1хCorp, громадян рф у керівництві кіпрських компаній, процвітаючий бізнес бенефіціарів 1xBet у росії та повний клон сайту 1xBet – 1хСтавку.

Тобто до моменту, поки діяльність 1xBet в Україні не набула широкого розголосу, всі ці складові не мали жодного значення для Комісії.

Сьогодні ж, попри анульовані ліцензії 1xBet, всі сайти букмекера і досі доступні для користувачів з України. І вплинути на їх закриття можуть лише високопосадовці, які своїм рішенням можуть накласти санкції та остаточно обмежити доступ та заблокувати всі сайти букмекерської контори 1xBet.

Джерело: УНН

Джерело

Новости Украины