Як хмельничани намагаються стати енергонезалежними

За інформацією: Суспільне Хмельницький.

Фото: Суспільне Хмельницький

У Хмельницькому зріс попит на павербанки, ліхтарики, прожектори та свічки. Про це Суспільному розповів продавець-консультант одного з хмельницьких магазинів Сергій Солодюк.

Які джерела енергонезалежності шукають хмельничани дізнавалось Суспільне Хмельницький.

Хмельничанин Олександр розповідає, що після перебоїв зі світлом, замислився про енергонезалежність своєї сім’ї.

"Я придбав ліхтарі-брелоки – дуже зручна річ. Тому, щоб підсвітити, завжди ліхтар під рукою. Придбав ще додому ліхтарі. У нас маленька дитина – щоб зробити їй комфортні умови. Є яскравіші, щоб щось робити, є менш яскраві, щоб у квартирі не було темно", – розповів Олександр.

За його словами, у магазинах та на ринках, які він обійшов у Хмельницькому, вибір – невеликий.

"Багато речей, які хотів би придбати, я просто не знайшов, тому що їх розкупили. Всі ці речі я купив в Інтернет-магазині. Придбав газову плитку, щоб у випадку чого, можна було приготувати. Дуже сподіваюсь, що вона мені знадобиться лише у якихось туристичних походах", – каже чоловік.

Михайло – продавець освітлювальної техніки одного з хмельницьких ринків з продажу непродовольчих товарів. Чоловік розповідає, що зараз великий попит на світильники на сонячних панелях та акумуляторах.

"Ціни на ліхтарі дуже різні. Вони залежать від освітлення, від місткості акумулятора, від виробника, від якості продукції. В пластмасовому корпусі ціни стартують від 200-300 гривень. Хорошої якості – це дві-три тисячі гривень. Зараз, на жаль, нічого не залишилось. Все продано", – розповів Михайло.

Приватний підприємець Ігор – торгує електротоварами. Чоловік розповідає, що у нього зараз найбільше цікавляться ліхтарями на акумуляторах, павербанками, генераторами, стабілізаторами напруги й перетворювачами напруги з 12 на 220 вольт.

"Товару практично немає. Якщо товар приходить, буквально година, товар розбирають. В постачальників також немає товару. Ціни зросли у два рази, в порівнянні з довоєнним часом. Генераторів немає, але питають за них. Кожен другий питає за генератори", — сказав приватний підприємець Ігор.

Продавець Олександр розповідає, що з його товару наразі має попит у покупців: "Газові балончики: п'яти-семи літрів, 27 літрів, газові обігрівачі. Газові балони вартують від двох тисяч. Все залежить від фірми. Обігрівачі газові є від тисячі гривень, щось краще – 1800 гривень, дві тисячі гривень".

За словами продавця, маленький газові балончики – це дві години безперервного горіння: "Людина навіть встигне борщ зварити й ще каву після того".

Продавець-консультант одного з хмельницьких магазинів Сергій Солодюк каже, що через нестабільну ситуацію з енергопостачанням в країні, у них зріс попит на павербанки, ліхтарики, прожектори, свічки.

"Павербанк на сонячних батареях, зараз "must have". Тому що ви поклали його на вікно, він набрав заряд, і вночі чи ввечері ви заряджаєте свої пристрої. Найдешевші від 600-700 гривень. Ціна може коливатися до півтори-двох тисяч гривень. Найбільше зараз цікавляться кемпінговими ліхтариками. Також питають за ручні ліхтарики. Оскільки зараз відсутнє вуличне освітлення люди ними собі підсвічують дорогу", – розповів Сергій.

Новости Украины