Як виживають жителі Хмельниччини без опалення, води та гарячої їжі

За інформацією: Суспільне Хмельницький.

Фото: Суспільне Хмельницький

Мешканці п’яти багатоповерхівок Летичева мерзнуть у своїх квартирах без води й можливості приготувати їжу: їхні будинки повністю залежать від електрики, розповідає мешканець одного з будинків Віталій Ковальчук. За його словами, у квартирах — електрокотли, електроплити, а коли будинки знеструмлюють, температура в оселях не підіймається вище восьми градусів, а воду носять з криниці.

Як виживають жителі Летичева без опалення, води та гарячої їжі дізнавалася команда Суспільного.

Мешканка п'ятиповерхівки Олена просить не показувати її: в будинку саме включили електрику, і жінка квапиться набрати води, приготувати їжу на електроплиті. Каже, не має часу чепуритися для телебачення. У квартирі Олени, єдиній в будинку, є твердопаливний котел, який господарі не викинули, коли в Летичів провели природний газ. Тож, розповідає, опалює оселю дровами та всяким сміттям, бо навіть за дві години, коли є електрика, котел не встигає нагріти воду в трубах. Тож її сусіди, каже, усі мерзнуть.

"Градусів шість, вісім. Ось така температура. І діти є, і старі люди. Звичайно, холодно! Якби не котел, то в хаті була мінусова температура. То за дві години тільки нагрілася труба і виключили. Все. Тут труба вже теж охолонула", — розповідає Олена.

У неї, як і в усіх мешканців цього та ще чотирьох багатоповерхівок, від електрики залежить не тільки опалення.

Жителька багатоповерхівки опалює оселю дровами, бо у квартирі зберігся твердопаливний котел. 8 грудня 2022 рік. Фото: Суспільне Хмельницький

"На електриці все. Електроплита, електрокотел, ну все, абсолютно все. Як світла немає, на балконі в мене стоїть балончик газовий, зверху ось ця "фаєрка" над ним, і от що можу, то те й зготую", — пояснює мешканка будинку.

Готують їжу на газових балонах і решта пожильців. Один із них, Віталій, розповідає:

"Беремо таганок газовий, включаємо з порушенням техніки безпеки й варимо їсти. Ну а що робити? Другого варіанту немає. Боїмося. І все може бути, але що ще? Надвір хіба вийти, вогнище розпалити", — каже Віталій Ковальчук.

Немає електрики — немає й води, не працює каналізація. Насосні станції без електроживлення не працюють. Мешканка будинку Тетяна каже: забула, коли нормально вночі спала.

"В нас максимум вода є дві години. І ми її, як тільки серед ночі встав, ага, з'явилося світло там на ту годину, дивишся — є вода? Нема води, виключили світло. Цілодобово ти нормально навіть і не спиш, тому що ловимо цю воду, ми не знаємо, коли її включать", — розповідає Тетяна.

Жильці не встигають набрати воду, коли вмикають електрику, тому носять з криниці. 8 грудня 2022 рік. Фото: Суспільне Хмельницький

Віталій каже: не встигають набрати воду, коли вмикають електрику, тому носять з криниці.

"Треба покупати дитину, відправити в школу і так далі. Ми згодні, що ситуація важка, якщо це додасть до перемоги якийсь бонус, ми будемо терпіти, але дивишся — будинки, в яких не виключають по шість, по сім годин світло. Ну, якщо вже так, то відключаймо всім однаково", — каже чоловік.

Тетяна каже: третій тиждень замерзає з десятирічною дитиною у своїй квартирі, бо навчання — змішане, і учні тижнями сидять вдома.

"Обігрів — це саме болюче питання. Бо без світла ми звикли, що світла немає. Ми альтернативу знайшли. А грітися нам немає чим. Тому що грубок в людей немає", — розповідає жінка.

"В нас просто ще трошечки, якщо буде більший мороз, в нас позамерзають труби. Скільки ми не звертаємося в "Обленерго", скільки не звертаємось в наш РЕМ, нічим не можуть допомогти", — розповідає мешканка будинку Любов.

Не тільки мешканці будинку, а й представники селищної ради зверталися на "гарячі" лінії, в організації, які відповідальні за графіки подачі електрики, але марно, каже заступник селищного голови Володимир Пузерецький.

Ці будинки повністю залежать від електроенергії. 8 грудня 2022 рік. Фото: Суспільне Хмельницький

"Мешканці будинку і зверталися, і ми знаємо проблему, що тут електроопалення, і їм вкрай необхідно, щоб було подано світло. Результатів немає, люди мерзнуть і люди без води", — розповідає Володимир Пузерецький.

Графіки знеструмлень залежать від потужностей, які надає "Укренерго", а вони більш ніж удвічі менші від звичайних, каже технічний директор "Обленерго" Олексій Філіпчук.

"Нам необхідно обмежувати споживання і в населення в тому числі. Обмеженню підпадає перш за все населення, яке безпосередньо попадає в самі графіки", — пояснює Олексій Філіпчук.

Заступник селищного голови Анатолій Ніцевич каже: намагаються бодай частково розв’язати проблему.

"Сесією селищної ради були виділені кошти для закупівлі генератора. Орієнтовно до 25 грудня генератор має бути, і щоб комунальне підприємство могло мати альтернативне джерело енергії для забезпечення водопостачання і водовідведення. Не тільки для цього будинку, цей генератор буде їздити по водонасосних станціях, підкачувати башти, запускатися, щоб водопостачання було в населення", — розповідає Анатолій Ніцевич.

Новости Украины