Спеціальний трибунал: юрист розповів про перспективи його створення та наслідки для керівництва росії

КИЇВ. 7 жовтня. УНН. Створення спеціального трибуналу залежатиме від рішення міжнародної спільноти. Проте, якщо судовий орган буде створено, путін запам’ятається в історії як міжнародний злочинець. Про це в коментарі УНН розповів професор міжнародного права Іван Городиський.

Цитата

«Це ідея групи юристів-міжнародників, яка була озвучена наприкінці лютого цього року. Зокрема, у дану групу входять колишній британський прем’єр-міністр Гордон Браун, відомий юрист Філіп Сендс і низка інших. Уже згодом вона була підтримана широкою спільнотою. Цей спеціальний трибунал передбачає покарання саме щодо злочину агресії. Щодо інших злочинів, таких як воєнні, які будуть доведені, що це злочини проти людяності або геноцид, вони охоплюються Міжнародним кримінальним судом. А от спеціальний трибунал саме щодо злочину агресії, оскільки росія і російські посадовці не підпадають під юрисдикцію міжнародного кримінального суду в даному випадку», – розповів Городиський.

Деталі

Щодо перспектив його створення, то юрист зазначає: якщо опиратися на досвід щодо інших конфліктів, таких як в Уганді, Югославії, Камбоджі, Боснії, то вже неодноразово створювалися спеціальні міжнародні органи або гібридні органи, тобто, національні органи з міжнародним елементом, що займалися розслідуванням і покаранням винних у злочинах в ході збройного конфлікту.

«Тобто, позитивна практика є. Однак, його створення залежатиме, у першу чергу, від міжнародної спільноти. Усі попередні випадки трибунали створювалися згідно з резолюціями Ради безпеки ООН або Генасамблеї ООН. У даному ж випадку зрозуміло, що росія буде блокувати через ООН усі спроби створити такий судовий орган. Тут важливо забезпечити політичне підґрунтя. Багато залежить, наскільки ефективною буде українська дипломатія, і в ООН, і поза нею. Якщо достатньо ефективно зможе переконати, і цю ідею підтримають інші держави, то, безперечно, цей орган має перспективу», – зазначив Городиський.

Зі слів юриста, наразі є два варіанти покарання військового та політичного керівництва росії: очний та заочний.

«Очний варіант – притягнення винних з росії, як це було, наприклад, у Нюрнберзі. Станом на зараз ми далекі від цього варіанту. Так, є багато перемог, проте цей варіант ще не реалістичний. Тож важливо в рамках установчих договорів передбачення можливості заочного притягнення, за відсутності обвинуваченого і з заочним розглядом справи. Наслідком його може бути не ув’язнення, принаймні зразу, оскільки його треба забезпечити. Може бути, наприклад, конфіскація майна, яке знаходиться за кордоном. Окрім того, такі особи будуть ізольовані, хоча це вже відбулося. Тобто, вони зможуть перебувати лише в росії або тих країнах, які заперечуватимуть рішення. Багато хто вважає, що головним наслідком має бути ув’язнення путіна. Безумовно, це мета, до якої треба прагнути. Але ключовим є те, що рішення даного трибуналу будуть маркером, що ці люди визнані злочинцями. путін, шойгу, герасимов, патрушев та інші будуть визнані міжнародними злочинцями, і цього клейма вони з себе не змиють. Історія запам’ятає їх як міжнародних злочинців. Тому з моральної і політичної точки зору навіть заочне засудження є дуже важливим», – розповів Городиський.

Нагадаємо

Президент України Володимир Зеленський закликав створити спеціальний трибунал, щоб притягнути до відповідальності політичне й військове керівництво росії.

Джерело: УНН

Джерело

Новости Украины