Справа ексголови Чернівецької облради Мунтяна — на якому етапі та нові коментарі щодо підозри у хабарі

За інформацією: Суспільне Чернівці.

Фото: Ігор Константинюк /колаж: Суспільне

З моменту, коли ексголові Чернівецької облради Івану Мунтяну оголосили підозру в хабарі, пройшло майже чотири роки. Його справу розглядають у Вищому антикорупційному суді. Мунтяна підозрюють в отриманні 180 тисяч доларів хабаря від підприємця за передачу в оренду на 49 років комунального санаторію "Брусниця".

На останньому судовому засіданні захисники Мунтяна сказали, що будуть спростовувати усі три позиції, які є в обвинувальному акті. Зокрема, про період виникнення умислу вчинення злочину, пропозицію вчинити злочин і факти начебто отримання грошей. Суспільне Чернівці клопотало про трансляцію останнього засідання й розповідає, що наразі відомо у справі.

Як захисники Мунтяна коментують обвинувальний акт

Перше твердження — про період виникнення умислу вчинення злочину. За словами захисника Мунтяна, твердження про виникнення умислу у 2018-2019 роках спростовується документами з 2013 року.

"Сама ідея приватизувати, а потім здати в оренду цей санаторій, в обласній раді фігурує з 2013 року. І ми будемо підтверджувати це саме письмовими доказами: є рішення ради, засідання комісії, виїзні звіти у комісії, які досліджували санаторій і необхідність його передачі. Крім того, основними документами будуть листи ради, яка шукала інвестора, який спочатку начебто з’явився, а потім зник. Тобто ідея про те, що виник умисел заробити на здачі оренди санаторія, — абсурдна. Його намагались здати в оренду понад п'ять років", — каже захисник Мунтяна.

Друге твердження — про те, що саме 23-го Мунтян висловив прохання надати йому неправомірно вигоду. За словами захисника, слова Мунтяна неправильно інтерпретували й насправді йшлося про інше. "І просто дослідивши цей уривок буде відразу зрозуміло, що ніякого прохання там немає, що це просто вигадка", — каже захисник.

Третє твердження — це фактичне одержання грошей. За словами захисника Мунтяна, прокурор зазначає значні періоди часу, й твердження категоричні. На думку захисника, в матеріалах справи доказів саме одержання грошей і власне грошей — немає.

"Сторона захисту буде доводити письмовими доказами, що ця інформація взята знову ж таки з розмов учасників провадження, вона інтерпретована, вирвана з контексту. Кожна розмова, якщо її розглядати з початку до кінця, то вона містить той контекст, в якому і промовлялись ці суми. Що це суми зовсім іншого напрямку. У нас є документи, які вказують, що між обвинуваченими існували фінансові, господарські відносини. Саме розмови про них були трактовані прокурором начебто як отримання неправомірної вигоди. Тобто тут помилка у висловлюванні, твердженні", — каже захисник Мунтяна.

Що виявили детективи НАБУ

У 2019 році детективи НАБУ проводять обшуки в облраді. Тоді правоохоронці працюють у кабінетах Мунтяна та начальника юрвідділу — він фігуруватиме у справі. Через майже пів року Мунтяну вручають підозру, а детективи оприлюднюють частину відеозаписів та розмов за липень. За версією слідства, Мунтян пропонує підприємцю орендувати санаторій, а надалі відчужити. У розмові чоловік, якого детективи вважають Мунтяном, говорить: "це твоє, ти сам собі кладеш (йдеться про сплату оренди згідно з угодою — НАБУ), у тебе ніхто ніколи не забере…" Цю операцію фігуранти називають "ВОДА".

На сесії облради голосують за передачу в оренду, а згодом — за зміни до угоди. Їх вносять з четвертої спроби — спочатку депутати не голосують.

"На четвертий раз було 33 голоси (у складі ради 64 депутати — ред.), 33 треба — 33 проголосували. Я вже наїхав на них", — ймовірно Мунтян каже підприємцю у розмові, яку оприлюднило НАБУ.

За даними детективів, підприємець передавав хабар частинами. Деякі гроші давав особисто Мунтяну. Зокрема, один випадок зафіксували на відео, його опублікували детективи.

Відео, яке оприлюднило НАБУ. На ньому підприємець передає гроші людині, яку детективи вважають Мунтяном.YouTube/НАБУ

Після вручення підозри Мунтяну обирають запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення 10 мільйонів гривень застави. Через 5 днів заставу внесли його родичі та близькі, говорив Мунтян у коментарі виданню "Молодий Буковинець". Також його відсторонюють від посади голови облради та забороняють спілкуватись зі свідками.

Попри це, Мунтян сидів зі свідками у президії ради та був на офіційних зустрічах. У коментарі Суспільному казав, що не порушує рішення суду, бо не спілкується зі свідками. "Те, що я біля них сиджу не означає, що я з ними спілкуюсь", — говорив він.

Зліва направо у президії: Іван Мунтян, Інга Маковецька, яка є свідкою у справі. Суспільне Чернівці

Звинувачення у хабарі Мунтян заперечує, як і те, що тиснув на депутатів, аби ті передали в оренду санаторій. Раніше Мунтян казав, що він, як депутат, має право агітувати за проєкти рішень.

"Повний абсурд! Я відповідаю за кожне слово, яке я озвучив перед громадою та депутатами. Прикро, що в правоохоронних органах працюють піарники. Це, мабуть, перший випадок, коли когось хочуть звинуватити у неправомірній вигоді без наявних фактів", – говорить він.

Для санаторію потрібно було залучити інвестора, казав Іван Мунтян. Тільки один підприємець погодився розбудовувати "Брусницю".

Мунтян є депутатом облради та членом комісіїКомісія з питань управління об’єктами спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, яка розпоряджається комунальним майном.

"Я у минулих скликаннях був у цій комісії. Для мене це зрозуміла тема, я розбираюсь у цьому напрямку. Кожен депутат обирає те, де йому легше працювати. Тим паче ми у фракції це питання вирішували разом", — сказав Мунтян у коментарі Суспільному.

Санкція статті, за якою Мунтяну оголосили підозру, передбачає позбавленням волі від восьми до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, з конфіскацією майна.

Позиція Мунтяна

Сам Іван Мунтян вважає, що ця кримінальна справа взята з іншої кримінальної справи, яка велась за два роки до порушення цієї. Також називає цю справу політичною.

"Якщо говорити про самий санаторій "Брусниця" — це об’єкт, який десятки років розвалювався. І вся область це знає, це завжди було на слуху у людей. Це питання було на сайті облради ще до того, як я став головою. І я як відповідальна особа перед суспільством змушений був реагувати на ті звернення, зокрема й АТОвців, щодо ініціювання цього питання на сесії. І я не визначав умови або інших моментів щодо цього об’єкта. Я не мав навіть повноважень приймати будь-які рішення особисто. Прийняття цього проєкту рішення — це ініціатива депутатського корпусу, в тому числі й мене як депутата. Якщо ми будемо досліджувати ці всі матеріали, ви побачите, що ініціатива далеко не від мене йшла", — каже Мунтян.

Санаторій «Брусниця». Суспільне Чернівці

За словами ексголови облради, "впливові люди", які, на його думку, хотіли отримати територію санаторію, були зацікавлені заважати передачі санаторію в оренду на тих умовах, які були опубліковані на сайті облради.

"Вони мали прямий контакт з представниками НАБУ, я в жодному разі не хочу обвинувачувати тут детективів, але такі зустрічі відбувалися і вони вказували на те, що от Мунтян нібито хоче продавати санаторій своєму другу. І коли по першій справі я засвітився у кабінеті свого друга, ця викривлена інформація була основою для цієї кримінальної справи", — каже Мунтян.

Що Мунтян каже щодо Кушніра

Слідчі вважають, що за хабар Мунтян обіцяв провести конкурс на оренду "Брусниці" так, аби переміг підприємець. Також обіцяв посприяти з голосуванням на сесії. Конкурсна комісія обрала переможцем це підприємство.

Участь Юрія Кушніра в конкурсі Мунтян називає логічною, бо Юрій Кушнір раніше був депутатом і членом майнової комісії. Відтак, на думку Мунтяна, був обізнаний за об’єкт і міг приймати рішення, чи брати участь у конкурсі.

"Коли йде розмова моя з ним, це трактується як пропозиція. Далеко ці слова не стосуються будь-якої пропозиції. Це питання, я вважаю, абсурд. Я депутат п'яти скликань і усвідомлений щодо процедури, завжди чітко дотримував її. Так само хочу зазначити, що я був практично лідером того Майдану, Революції Гідності в Києві, тому я старався завжди максимально бути прозорим", — каже Мунтян.

За словами Мунтяна, він з Кушніром знайомий з дитинства, і до того, як стати головою облради, сім'я Мунятна мала спільний бізнес.

"І офіційно прізвище Кушніра зафіксовано в актах. Суми, про які говорить детектив і прокурор, як про неправомірні вигоди, є у банківських рахунках. Якщо далі слухати, ті самі розмови продовжуються, про ті самі цифри. На одній земельній ділянці, де я кажу спільний бізнес, будується 11 багатоповерхівок, де Кушнір Юрій Радулович був з 50% і моя родина з 50%,", — каже Мунтян.

Наразі у суді досліджують докази у справі. На сайті судової влади йдеться, що наступне судове засідання призначене на 17 листопада.

Що відомо про Юрія Кушніра

Юрій Кушнір є співвласником декількох фірм. У квітні 2021 року Юрій Кушнір був одним із двох бізнесменів з Чернівецької області, на яких Рада національної безпеки та оборони наклала санкції.

На сайті судової влади йдеться про те, що Кушнір Юрій Радулович позивається до Президента України щодо визнання протиправним та скасування Указу Президента України від 08.09.2022 № 638/2022. Згідно з ухвалою Верховного Суду, йдеться про скасування Указу Президента в частині припинення громадянства України.

У справі про санаторій Кушніру оголошували підозру за частиною 4 статті 369 ККУ — пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі. Санкція статті передбачає позбавлення волі на від п’яти до 10 років з конфіскацією майна або без такої.

Також обирали запобіжний захід — п'ять мільйонів гривень застави та арешт майна. Підприємець неодноразово оскаржував це. Доводив, що гроші на внесення застави взяли у позику і їх треба повернути, а також необхідно зняти арешт на майно, бо він потребує операції, яка вартує понад 300 тисяч євро. Суд відхилив це.

Новости Украины