УЗД вагітності у питаннях та відповідях

Вагітність висуває особливі вимоги до безпеки: лікарі можуть застосовувати лише ті діагностичні та лікувальні методи, які гарантовано не зашкодять ані майбутній матері, ані плоду. Саме таким і є УЗД, ультразвукове дослідження — надійний, доступний та безпечний метод. Оскільки УЗД широко застосовується під час вагітності, ми зібрали найчастіші питання про нього та попросили фахівців відповісти на них.

Детально про УЗД вагітності за посиланням: https://mdclinics.com.ua/ua/uslugi/ginekologiya-i-profilaktika/uzi-beremennyx/

Як працює УЗД?

Ультразвукове дослідження засноване на властивості середовищ із різною щільністю по-різному поглинати та відбивати звукові хвилі. Ультразвукові хвилі є звуком, який знаходиться вище верхньої межі діапазону, що сприймається людським вухом. Для дослідження використовують датчик, який посилає сигнали, а тоді сприймає їх відбиття і перетворює на відео. Таким чином дослідник отримує можливість побачити внутрішнє середовище організму.

Що спільного в ультразвукового та рентгенологічного дослідження?

УЗД та рентгенівське дослідження схожі лише тим, що обидва діагностують внутрішнє середовище. Рентген використовує так зване рентгенівське проміння, яке проходить через тіло та фіксується на плівці, а в сучасних апаратах його оброблює комп’ютер і виводить зображення на монітор. Рентгенівські промені — це іонізувальне випромінювання, яке у великих дозах руйнує ланцюжки РНК та ДНК у клітинах. Ультразвук такої властивості не має. Саме тому рентгенографія, яка протягом ста років була основним та єдиним способом зазирнути всередину людини, зараз частково замінена УЗД. Рентген у безпечних дозах все ще використовується для діагностики, але не в акушерстві, де безпечну дозу дуже важко розрахувати.

Чому використовують трансвагінальне УЗД?

Що ближче до досліджуваного органу розташований датчик УЗД, то детальнішу інформацію отримує дослідник. Датчик УЗД, підведений до матки з боку піхви, знаходиться ближче, ніж з боку живота. Попри чіткіше зображення, трансвагінальне УЗД під час вагітності використовують обмежено, щоб по можливості не створювати дискомфорту. Його застосовують на початкових термінах вагітності й тоді, коли потрібно вивчити шийку матки, наприклад, якщо є загроза викидня.

Навіщо під час УЗД на живіт наносять гель?

В’язкий гель служить тій самій меті — збільшенню чіткості зображення. Він забезпечує щільніший контакт датчика зі шкірою та створює середовище, яке краще, ніж повітря пропускає ультразвукові хвилі. Друга функція гелю — полегшити ковзання датчика по шкірі. Щоб розглянути об’ємне зображення в деталях, дослідник переміщає датчик, щільно притискаючи до шкіри. Без гелю це було б і незручним, і дискомфортним.

Наскільки потрібно УЗД плода?

УЗД дає змогу отримати інформацію про те, як сформовано тіло плода й про те, як він розвивається. Це дуже важлива інформація, її важко переоцінити. Наприклад, за її допомогою лікар може вчасно виявити ознаки кисневого голодування плода та вжити заходів щодо його усунення. Якщо таких заходів не вжити, дитина з великою ймовірністю матиме тяжкі проблеми зі здоров’ям, іноді довічні, а може взагалі загинути внутрішньоутробно або під час пологів. УЗД плода виявляє аномалії розвитку на ранній стадії внутрішньоутробного життя. Залежно від аномалії, батьки можуть ухвалити рішення про збереження або переривання вагітності. Таким чином, УЗД плода під час вагітності є необхідністю, а не перестраховуванням.

Скільки УЗД можна зробити за вагітність, щоб не зашкодити плоду?

Оскільки УЗД є цілковито безпечним, його можна виконувати стільки, скільки потрібно. У переважній більшості випадків такої потреби немає, достатньо двох досліджень за весь час вагітності: перше — після закінчення формування тіла та друге — у середині вагітності, яке показує, як росте дитина.

Автор: Шестопал Костянтин Вікторович — акушер-гінеколог, лікар ультразвукової діагностики.

Медичні центри «Мати та дитина»:

  • Київ, вул. Макіївська, 8
  • Київ, вул. Юрія Литвинського, 54/15
  • Київ, просп. Володимира Івасюка, 8, корп. 4
  • Житомир, вул. Велика Бердичівська, 43
  • Львів, вул. Замарстинівська, 85а
  • Київ, вул. Казимира Малевича, 83
Новости Украины