У Чернівцях депутат пропонує об’єднати два парки – в одному з них його бізнес

За інформацією: Суспільне Чернівці.

Парк «Жовтневий» у Чернівцях. Суспільне Чернівці

У Чернівцях депутат міськради Василь Максимюк зареєстрував проєкт рішення про об’єднання парку імені Шевченка та парку "Жовтневий" в одне комунальне підприємство. Таким чином хоче зменшити штат адміністративного блоку. Директор парку "Жовтневий" вважає, що у депутата є власна вигода, оскільки той має свій заклад на території та не платить податків за роботу. Суспільне дізналося, як Максимюк пояснює проєкт рішення та навіщо об'єднувати парки.

Депутат Максимюк пропонує створити комунальне підприємство "Центр культури та дозвілля імені Тараса Шевченка", яке займатиметься організацією культурних заходів у Центральному парку імені Шевченка і парку "Жовтневий". Юридичну особу останнього мають ліквідувати. У разі ухвалення документа, за благоустрій цих об’єктів з 2023 року відповідатиме Трест зеленого господарства.

Максимюк запевняє, що всі господарські посади в парках збережуть, натомість скоротять адміністративний персонал. У проєкті рішення йдеться, що у разі звільнення працівників, їх мають працевлаштувати на інші підприємства або заклади культури громади.

Сам Максимюк є приватним підприємцем і має у парку Жовтневому ресторан.

"Я підприємець на тій території з 1999 року, але я ніколи не мав стосунків з парком як депутат і не впливав на призначення директора парку. Мої наміри — сумлінно та чесно сплачувати міській раді за користування майном, яке маю у власності", – розповів Максимюк.

Депутат міськради Василь Максимюк. Facebook / Василь Максимюк

Директор парку "Жовтневий" Юрій Воронка ініціативу об'єднання парків вважає абсурдною. Він розповів, що проєкт об'єднання парків не має економічного обґрунтування і може суперечити природоохоронному законодавству. На території парку "Жовтневий" розташовані декілька приватних закладів, зокрема ресторан власником якого є депутат міськради Максимюк.

Юрій Воронка каже, розміщення ресторану є незаконним: торік в підприємця закінчився договір про співпрацю з парком, відтак цьогоріч Максимюк не сплачує за роботу закладу, оскільки не уклали новий договір.

"Увесь цей рік підприємство не сплачувало, бо воно зажадало підписати з парком договір на 30 років. У мене є охоронні зобов'язання, я точно знаю, яку діяльність дозволено в парку, а яку не дозволено. То яким чином я маю йти на кримінальне порушення?", — говорить Воронка.

Директор парку «Жовтневий» Юрій Воронка. Суспільне Чернівці

За словами Максимюка, адміністрація парку подала позов до суду. Поки не підписаний новий договір, він не сплачує за користування землею. Втім Максимюк направив керівництву парку гарантійний лист, у якому зобов’язується сплатити все після завершення слідства та підписання угоди.

Парк «Жовтневий». На фото парк «Жовтневий». Фото: Суспільне Буковина

У міському управлінні культури виступили проти проєкту рішення. Начальниця управління Юлія Сафтенко розповіла, що для реорганізації парків – ліквідації двох юридичних осіб та створення комунального підприємства — потрібен дозвіл Мінкульту. Парки імені Шевченка та Жовтневий мають статус культурних закладів.

"У місті на розвиток парків не виділяють гроші. При цьому хочуть, щоб парки розвивалися. Також є концепція розвитку парків, затверджена міською радою, але фінансування нема", – розповіла Сафтенко.

Під час засідання сесії міської ради Сафтенко наполягатиме, аби проєкт рішення зняли з порядку денного та створили комісію з вивчення цього питання.

Новости Украины