Байден і Сі Цзіньпін планують зустрітися


Байден і Сі Цзіньпін планують зустрітися

Фото: EPA

Президент США Джо Байден і лідер Китаю Сі Цзіньпін планують двосторонню зустріч. Про це першим повідомила газета Wall Street Journal, а потім її інформацію підтвердив Курт Кемпбелл, координатор у справах Індо-Тихоокеанського регіону у Раді національної безпеки Білого дому.

Читайте нас в Telegram: тільки важливі та перевірені новини

За його словами, лідери обговорювали можливу майбутню зустріч під час нещодавньої телефонної розмови наприкінці липня.

Кемпбелл сказав, що час та місце зустрічі поки що не відомі, але очікується, що обидва лідери візьмуть участь у зустрічі G20 в листопаді на Балі. Для Сі Цзіньпіна це буде перша закордонна поїздка майже за три роки.

«Китайські офіційні особи планують візит Сі Цзіньпіна до Південно-Східної Азії і зустріч віч-на-віч з президентом Байденом у листопаді. Це — перша особиста зустріч із паном Байденом після інавгурації американського лідера», — йдеться в публікації WSJ.

Зустріч Байдена і Сі відбудеться на тлі загострення у стосунках США і Китаю через питання Тайваню.

  • 2 серпня 2022 року Тайвань відвідала спікерка нижньої палати парламенту США Ненсі Пелосі, третя за рангом посадова особа у США. Останнім до неї спікером Палати представників, який побував на Тайвані, був республіканець Ньют Гінгріч – це сталося ще 1997 року.
  • Пекін засудив візит Пелосі і у відповідь розпочав масштабні військові навчання біля острова.
  • Міністри закордонних справ країн Великої сімки випустили спільну заяву щодо загострення ситуації навколо Тайваню, в якій вказали, що візит Пелосі до Тайбею – не привід для агресії.

Джерело

Новости Украины