Чи корисне червоне вино: експерти розвіяли найпопулярніші міфи

У вині міститься ресвератрол, який діє як антиоксиданти.

Докази того, що червоне вино допомагає запобігти хворобам серця, досить слабкі / фото ua.depositphotos.com

Багато хто з людей вірять, що келих червоного вина може бути корисним для здоров’я. Це пов’язано з тим, що деякі дослідження показали, що червоне вино у помірних кількостях може знизити ризик серцево-судинних захворювань, діабету 2 типу і раку, а також сприяти збільшенню тривалості життя, пише Yahoo Life.

Однак, Всесвітня організація охорони здоров’я у січні 2023 року заявила, що жоден рівень споживання алкоголю не є безпечним для нашого здоров’я. Насправді ВООЗ поставила алкоголь до групи найвищого ризику, яка також включає азбест, радіацію та тютюн.

«Більше того, не існує досліджень, які б продемонстрували, що потенційний благотворний вплив легкого та помірного вживання алкоголю на серцево-судинні захворювання та діабет 2 типу переважує ризик раку, пов’язаний з цими ж рівнями споживання алкоголю для окремих споживачів», — зазначили у ВООЗ.

Разом з тим червоне вино все ще рекламується як найздоровіший варіант випивки. Експерти розвіяли найпоширеніші міфи про користь червоного вина.

Міфи про користь червоного вина

«Ідея про те, що вживання склянки червоного вина може принести користь для здоров’я серця, сходить до епізоду 60 хвилин 1991 року, де Морлі Сейфер говорив про «французький парадокс». Після виходу цього епізоду в ефір продажі червоного вина різко зросли», — розповів дослідник, який спеціалізується на психології здоров’я, Хізер Хаусенблас.

Термін «французький парадокс» був придуманий вченими і заснований на концепції, згідно з якою французи можуть споживати їжу з високим вмістом жирів, пити червоне вино і при цьому мати більш низький рівень серцево-судинних захворювань в порівнянні з американцями. Сафер припустив, що червоне вино може допомогти «вимити жирові відкладення» з організму.

Сертифікований дієтолог Джессіка Маркус зазначила, що з цим висновком є кілька проблем: «Дуже важко зробити причинно-наслідкові висновки у таких типах досліджень, оскільки існує занадто багато перешкод, змінних або інших потенційних факторів, які можуть бути відповідальними за результати».

І Хаузенблас, і Маркус перелічують кілька заплутаних змінних у «французькому парадоксі», наприклад, що французи споживають менше цукру та менше оброблених продуктів, їдять більше фруктів та овочів, частіше гуляють, мають нижчий рівень ожиріння та мають міцніші соціальні зв’язки порівняно з американцями.

Джерело

Новости Украины