«Ці очі багато бачили»: фотографи показали вражаючі знімки звільненого з полону «Ореста»

У коментарі до фото Ліберови розказали, що спілкувались зі звільненим з полону героєм, і анонсували інтервʼю.

Фотографи показали світлини з азовцем «Орестом» після полону / фото instagram.com/libkos/

Українські фотографи-документалісти Костянтин і Влада Ліберови поділились новими фото прес-офіцера полку «Азов» Дмитра Козацького з позивним «Орест», який став відомий усьому світу завдяки своїм світлинам з «Азовсталі» у блокадному Маріуполі. У вересні його разом із ще 200-ма українцями повернули з російського полону.

Знімки «азовця» фотографи оприлюднили в Instagram.

Дмитро розповів їм, що не хотів виглядати як жертва, тому одразу після полону привів себе до ладу.

Відео дня

«В перший день вдома я пішов до барбершопу, підстригся і побрився. Я ніколи не хотів виглядати жертвою», – цитують вони слова «Ореста».

«Якщо ви спитаєте нас сьогодні, хто зробив головне фото цієї війни, нашою відповіддю буде — він, Орест. Але він цього начебто не усвідомлює. Більш того, саме Орест, не знаючи того, став людиною, яка не дала нам з Владою кинути документувати війну», — зазначили фотографи.

Морили голодом та не давали воду: заступник командиру «Азова» розповів про полон бійців Кусок хліба ділив на три частини: мама звільненого з полону азовця «Ореста» розповіла про стан сина (відео) Світлини з «Азовсталі» захисника Маріуполя «Ореста» перемогли на престижному конкурсі

У коментарі до фото Ліберови розказали, що спілкувались зі звільненим з полону героєм, і анонсували інтервʼю.

«Ми багато спілкувались вчора, і про Маріуполь, і про полон, і про звичайне життя. Ви почуєте ці історії з майбутніх інтерв’ю. А сьогодні можете просто подивитись Оресту в очі. Вони багато чого бачили», — написали Ліберови.

© instagram.com/libkos/ © instagram.com/libkos/ © instagram.com/libkos/ © instagram.com/libkos/ © instagram.com/libkos/ © instagram.com/libkos/ © instagram.com/libkos/ © instagram.com/libkos/

Дмитро «Орест» Козацький: що відомо про героя

Як писав УНІАН, Дмитро Козацький з позивним «Орест» — автор кадрів поранених українських воїнів у польовому шпиталі на заводі «Азовсталь», які облетіли весь світ. Він понад 80 днів тримав оборону разом з іншими побратимами на «Азовсталі» в Маріуполі, перебуваючи там у нелюдських умовах з мінімальним запасом їжі та харчуючись один раз на день. 

Напередодні потрапляння в полон російських окупантів український захисник виклав у Twitter серію фотографії захисників «Азовсталі». Він закликав до їхнього поширення.

«Поки я буду в полоні, залишу вам фото в найкращій якості, відправляйте їх на всі журналістські премії і фотоконкурси, якщо щось виграю, після виходу буде дуже приємно. Дякую всім за підтримку. До зустрічі», – написав Козацький 20 травня.

На початку червня захисника Маріуполя нагородили спеціальною польською премією Grand Press Photo 2022. А його фільм «Останній день на Азовсталі» отримав премію цьогорічного фестивалю документального кіно Kharkiv MeetDocs.

Після потрапляння у полон Козацький кілька разів виходив на зв’язок.  Вперше він вийшов на зв’язок з мамою наприкінці травня. Потім на початку серпня він дзвонив рідним в присутності «слідчого». В короткій розмові він розповів, що перебуває в Донецьку, живий та здоровий. 

Обмін полоненими: що відомо

Як повідомляв УНІАН, Україна повернула з ворожого полону 215 захисників. Обміняти вдалося 124 офіцера і п’ятьох найбільш відомих командирів — Героя України Дениса Прокопенка «Редіса» з «Азова», Сергія Волинського «Волина» з 36-ї бригади морської піхоти, Святослава Паламаря («Азов»), Олега Хоменка («Азов»), Дениса Шлегу з Нацгвардії України, Героя України Євгена Бову.

Україна обміняла 200 наших героїв на Віктора Медведчука, який вже дав всі можливі свідчення слідству. А 5 командирів — на 55 полонених окупантів.

Джерело

Новости Украины