«Мозаїки — це не «совок», їх робили українці для українських міст і сіл». Як дизайнерка чистить мозаїки у селах Буковини

За інформацією: Суспільне Чернівці.

Надія Ставицька поруч з мозаїкою на зупинці

Дизайнерка з Миколаївщини Надія Ставицька разом з чоловіком відчищає мозаїки на автобусних зупинках у селах Чернівецької області. Про мозаїки дівчина розповідає у соцмережах, щоб поширювати інформацію про монументальні зупинки.

Про це в етері Українського радіо. Чернівці розповіла Надія Ставицька.

Дівчина разом із чоловіком та родиною переїхала до Чернівців у перші дні повномасштабної війни. Вона мусила залишити своє село на Миколаївщині через близькість до фронту — трасою через село проїжджали російські військові.

Надія Ставицька займається дизайном мобільних застосунків — це її основна робота, а дослідження зупинок — хобі. Монументальні зупинки зацікавили Надію, коли вона подорожувала областю. Торік влітку Надія з чоловіком натрапила на зупинку в селі Комарівці.

"Це зупинка прикрашена мозаїкою зі смальти. Ми вперше побачили, що є такі зупинки, що є мозаїка на зупинках. Нас це дуже зацікавило. З цього й почалося наше захоплення", — каже Надія.

Мозаїка на зупинці в селі Комарівці. Фото Надії Ставицкої

"Возимо з собою багато води"

Під час подорожей Надії вдалося зафіксувати майже пів сотні зупинок, прикрашених мозаїками. Вона фотографує зображення та поширює у соцмережах. Але інколи через наклеєні на зупинках оголошення не вдавалося сфотографувати малюнок повністю. Так дівчина вирішила, що буде чистити мозаїки.

"Зупинки часто заклеєні оголошеннями, за багато років там цілі нашарування клею та паперу. Мозаїки є рельєфними і тому клей не завжди відчищається, потрібно кожен шматочок мозаїки окремо чистити", — каже Надія.

Чистити мозаїки Надія їздить разом з чоловіком. Вони удвох можуть відмити зупинку за одну-три години. З собою беруть шпателі, щітки та ганчірки. Також набирають 30-40 літрів води.

"Ми це робимо власним коштом. Це наш внесок у збереження культурної спадщини. З матеріалів найдорожче обходиться бензин, бо до сіл ще треба десь годину їхати".

Зупинка у селі Лопушна. Фото Надії Ставицької

"Зупинками з мозаїками ушляхетнювали траси"

Надія розповідає, що часто автори мозаїк на зупинках невідомі, оскільки це були роботи студентів. Оформити зупинку було їхньою екзаменаційною роботою.

Такі монументальні зупинки масово почали створювати наприкінці 70-х років.

"Тоді в СРСР готувалися до олімпіади — почали ушляхетнювати траси, будували нові зупинки, а майстри мали їх прикрасити".

У більших містах, як-от Київ, Львів чи Донецьк, робили мозаїки зі смальти. Це був дорогий матеріал і його привозили з інших республік, — розповідає Надія. Дешевше було створювати мозаїки з керамічної плитки, як це робив митець Іван Кляпетура.

Казкові сюжети мозаїк Івана Кляпетури

По дорозі з Чернівців до Хотина у селах є зупинки з мозаїками, які створив Іван Кляпетура. Це зупинки у селах Довжок, Гаврилівці, Чотири Корчми, Атаки, Жванець, Клебанівка та місті Хотин.

Іван Кляпетура був майстром скульптури, живопису і графіки, викладав для дітей. Також митець створив десятки мозаїк на зупинках та будівлях у селах та містах Чернівецької та Хмельницької областей.

Надія каже, що мозаїки Кляпетури впізнавані. Митець мав свій стиль та використовував певні кольори.

"У Кляпетури мозаїка, як картина. Сама мозаїка обрамлена візерунком, ніби рамкою. Найчастіше митець створював людей. Його мозаїки мають гумористичний сюжет, показано сцени із сільського життя. Його персонажі, ніби з казкових сюжетів, а зображення віддають наївністю та дитячістю", — розповідає Надія.

У селі Жванець, яке розташоване на межі з Чернівецькою та Хмельницькою областями, є зупинка з мозаїкою Івана Кляпетури. На ній зображено 48 персонажів — Богдан Хмельницький зі своїм військом, свитою та людьми які його зустрічають з походу.

Мозаїка Івана Кляпетури у селі Жванець. Фото Надії Ставицької

Фото Надії Ставицької

Фото Надії Ставицької

Надія з чоловіком відчистила зупинку в селі Гаврилівці — очистили мозаїку від паперу і клею, вирвали бурʼяни та зібрали сміття. Мозаїка на цій зупинці пошкодилася декілька років тому під час ремонту дороги.

Відео про те, як прибирали цю зупинку, зібрало понад 350 тисяч переглядів.

Мозаїка з козаком у селі Гаврилівці. Фото Надії Ставицької

"Жінка дала нам гроші на бутерброди"

Коли Надія прибирає зупинки місцеві реагують позитивно, розповідає Надія.

"Часом люди думають, що нас прислали десь з району, якась адміністрація нас прислала, щоб ми це все відмити. А в селі Атаки, жінка прийшла і спитала: "Ви не образитеся, якщо я вам дам на бутерброди?". І дала нам 200 гривень, це було дуже мило".

Також Надія помітила, що зупинки, якими досі користуються, є доглянутими.

"Люди, які також досліджують мозаїки, мені казали, що найбільш охайні та доглянуті зупинки вони зустрічали в Чернівецькій області. Я бачу, що на зупинках відремонтовано дах, є смітник, цілі лавиці. Видно, що громада села про це турбується і береже свої зупинки".

Фото Надії Ставицької

Фото Надії Ставицької"Є люди, які кажуть, що мозаїки — це "совок" і радянщина. Що це все треба розбити і зламати. Таких людей дуже мало. У радянський час були майстри, які робили ці мозаїки, вони були українцями і творили мозаїки для українських сіл і міст".

Також Надія планує відчистити мозаїку на зупинці у селі Бояни, на якій зображений сюжет про науку.

Мозаїка у селі Бояни. Фото Надії Ставицької

Новости Украины