Нехай припиняють окозамилюванням займатися: експерт назвав очікування від Зеленського на саміті НАТО

Треба ставити питання жорстко, вважає військовий експерт.

Володимиру Зеленському варто жорстко діяти на саміті НАТО, вважає експерт / фото president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський під час саміту НАТО у Вільнюсі має жорстко поставити питання щодо вступу нашої країни до Північноатлантичного альянсу або ж отримати чіткі часові рамки, коли організація зможе розглянути це питання.

Про це в ефірі «24 каналу» заявив військовий експерт Роман Світан. «Завтра (12 липня — Ред.) о 13:00 відкривається рада «Україна-НАТО», там президент має виступати. Виходячи з останньої його риторики, має бути девіз військових при виконанні бойових завдань і посил Ісуса Христа — хто не з нами, той проти нас», — заявив він.

За його словами, «тому тут це питання треба підіймати і ставити його жорстко, щоб було зрозуміло, хто з нами, а хто, може бути, проти нас і сидить на паркані або вже сліз з паркану, тільки на іншу сторону». «І це буде зрозуміло і видно з таких питань. Не треба боятися ставити ці питання», — сказав він.

Відео дня

Експерт зазначив, що НАТО вже 15 років не може дати чіткої відповіді на питання, чи бачить Україну у своєму складі. Тому новину про те, що НАТО може скасувати Україні обов’язкове виконання плану щодо членства, він розцінює, як черговий прийом і затягування процесу.

«У нас вже армія НАТОвські. Який ПДЧ (план дій щодо членства — Ред.)? ЗСУ, можна сказати, вже складова частина військ НАТО, озброєна НАТОвською зброєю і підготовлена за НАТОвськими стандартами. Тому нехай припиняють цим окозамилюванням займатися і розв’яжуть питання про прийняття України в НАТО. Або вирішують, або, принаймні, позначають певні часові рамки. Ми 15 років це чуємо, з 2008 року казки розповідають», — сказав він.

Британія проти рішення США: експерт сказав, чи загрожує Україні зрив постачання касетних боєприпасів США вирішили надати Україні касетні боєприпаси: у Повітряних силах вказали на важливий нюанс

При цьому експерт вказав, що, попри підсумки саміту, ні в якому разі не треба відмовлятися від руху в НАТО, продовжувати проводити реформи і ставити жорстке питання про вступ, тому що уряди змінюються і в майбутньому може бути сприятливіша ситуація.

Саміт НАТО у Вільнюсі — що потрібно знати про захід

11-12 липня у Вільнюсі (Литва) відбудеться дводенний саміт НАТО, на якому українська влада очікує отримати конкретне рішення щодо членства в Альянсі.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг очікує, що лідери країн-членів Північноатлантичного альянсу дадуть чіткий і позитивний сигнал про наближення України до членства в організації. За його словами, текст фінального комюніке щодо руху України до майбутнього членства буде узгоджений і оприлюднений пізніше сьогодні. 

Водночас президент Володимир Зеленський висловив роздратування тим, що в кулуарах саміту з’явилися неприйнятні формулювання для України, причому мова йде тільки про запрошення, а не про членство України.

Джерело

Новости Украины