Паводок на Кіровоградщині: у Власівці Світловодської громади підтоплені городи

За інформацією: Суспільне Кропивницький.

Власівка Світловодської громади, 14 квітня 2023 року. Фото: Андрія Маліцького

Внаслідок паводка підтоплені городи та пляжі у Власівці Світловодського району Кіровоградської області, розповів Суспільному голова Світловодської громади Андрій Маліцький. Село розташоване на березі Кременчуцького водосховища. Приток води по Дніпровських каскадах зменшився, сказав начальник управління цивільного захисту обладміністрації Володимир Слінченко: "Сподіваємось, до вечора ситуація стабілізується. Все під контролем, проте прогнози робити важко".

Рівень води у Кременчуцькому водосховищі, а саме у двох б'єфах (ділянках водосховища), які розташовані на території Кіровоградської області, вимірюють що дві години. На 12:00 на верхній ділянці рівень спав на 24 сантиметри у порівнянні з минулою добою, на нижній піднявся на 60 сантиметрів, сказав начальник управління цивільного захисту обладміністрації Володимир Слінченко. Він має інформацію про те, що у Світловодському районі підтоплені городи. Звернень від людей до Світловодської міськради чи Кіровоградської ОВА не надходили: "Ситуацію моніторять в обласній адміністрації та у Світловодській міськраді".

Андрій Маліцький підтвердив Суспільному, "ситуація більш-менш контрольована". Воду з верхнього б'єфу спустили гідроенергетики, тому там упав рівень. Відповідно по нижньому б'єфу вода піднялась. "Тому у Власівській громаді є підтоплення, не критичні. Це дачні кооперативи, люди там не живуть, але можуть перебувати".

Що відомо

За позаминулу добу рівень води у Кременчуцькому водосховищі піднявся на сантиметр. "Маємо 1,10 метра запасу, щоб вода не перелилась через Кременчуцьку греблю", – сказів 14 квітня Володимир Слінченко. Він пояснив причину підняття рівня води у Дніпрі: "Це пов’язано з таненням снігів у Білорусі та Росії. Їх води через річку Десна впадають у Дніпро, відповідно через це відбувся був підйом води в Україні".

14 квітня у Світловодській громаді підготувалися до можливої евакуації людей із зони затоплень. Їх планують розміщувати у пунктах незламності.

У Волинській, Київській, Рівненській, Черкаській та Чернігівській областях спостерігаються масштабні підтоплення через розлив річок.

Новости Украины