Перейшов на сторону росіян і став «копом»: в Україні засудили колаборанта (фото)

Під час окупації міста чоловік брав учать у незаконних затриманнях місцевих жителів.

Колаборант патрулював вулиці міста / фото СБУ

12 років тюрми отримав колаборант з Куп’янська Харківської області, який став псевдоправоохоронцем при окупаційній владі.

Як повідомила Служба безпеки України, 32-річний мешканець Куп’янська добровільно пішов на співпрацю з російськими загарбниками.

За це його призначили до лав створеного агресором «управління мвс Харківської області». Там він увійшов до складу так званого «взводу патрульної служби».

Відео дня

На цій «посаді» колаборант патрулював вулиці міста і брав учать у незаконних затриманнях місцевих жителів.

Кожне таке затримання людини він «оформлював» під надуманими приводами, а потім «звітував» про це перед керівництвом окупаційного органу.

Співробітники СБУ затримали колаборанта у вересні 2022 року під час стабілізаційних заходів у звільнених районах області.

На підставі зібраних доказів суд визнав зловмисника винним за ч. 7 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність) і призначив йому 12 років тюрми.

Суди над колаборантами в Україні — актуальне

Раніше Харківська обласна прокуратура повідомила, що у Харкові судитимуть колаборантку, яка добровільно погодилася на співпрацю з росіянами та збиралася вчити українських дітей за стандартами освіти РФ. Їй загрожує до 10 років ув’язнення. Під час окупації Куп’янська жінка вирішила співпрацювати з окупантами та добровільно обійняла посаду «заступника начальника» в окупаційному відділі освіти.

Обвинувальний акт щодо 45-річної жінки за фактами колабораційної діяльності (ч. 3, ч. 5 ст. 111-1 КК України) направлено до суду.

На деокупованих територіях проводяться стабілізаційні заходи та затримання зрадників, колаборантів, які добровільно пішли на співпрацю з ворогом, допомагали окупаційній владі.

Джерело

Новости Украины