Сотні трупів: що сталося на базі РФ у МакіївціСюжет

Сотні трупів: що сталося на базі РФ у МакіївціСюжет

Фото: соцсети Все, що залишилося від російської бази

У Макіївці знищили базу із російськими мобілізованими, серед яких були артилеристи, зв’язківці та спецназівці.

У новорічну ніч знищено профтехучилище в окупованій Макіївці, де дислокувалися мобілізовані солдати російської армії. За попередніми даними, внаслідок інциденту загинули близько 400 військовослужбовців та ще 300 отримали поранення. У тому, що сталося, росіяни звинуватили «людей у великих погонах з РФ», і навіть запідозрили в «роботі» на розвідку України.

Що сталося на базі окупантів, розповість Корреспондент.net.

Звинувачують своїх

Перша інформація про ліквідацію російських військових у Макіївці з’явилася у місцевих Telegram-каналах. Очевидці повідомили, що «бавовна» в окупованому місті сталася рівно о 00:00 у новорічну ніч. Жителі повідомляли, що ПТУ №19, яке знаходилося в районі Шлях Ілліча на перетині вулиць Кремлівська та Чугуївська, зруйновано вщент, а трупи російських солдатів розкидало по району.

Пізніше про удар по училищу почали говорити й самі російські воїнкори. Причому вони звинуватили керівництво своєї армії, назвавши його злочинним за те, що солдати були розміщені в безпосередній близькості від лінії фронту. Серед окупантів навіть заговорили, що місце дислокації мобілізованих здав хтось із своїх – «люди у великих погонах, які можуть працювати на ГУР України».

Російські пропагандисти заявили, що атака відбулася із систем HIMARS приблизно о 00:01 за московським часом.

«Зважаючи на все, високе командування досі не в курсі про можливості цієї зброї. Сподіваюся, що винні, які приймали рішення щодо використання цього об’єкта, будуть покарані», — написав представник так званої «ДНР» Данило Безсонов.

Пізніше агентство ТАСС із посиланням на «правоохоронців» у «ДНР» повідомило, що причиною удару по ПТУ стала «висока стільникова активність військовослужбовців».

«Попередньо, причиною влучення HIMARS послужило активне використання військовослужбовцями мобільних телефонів, що прибули. Противник за допомогою розвідувального комплексу ECHELON виявив активність стільникового зв’язку і місцезнаходження абонентів», — сказав співрозмовник.

У результаті база окупантів зруйнована вщент і весь день, 1 січня, на місці працювала будівельна техніка.

Були артилеристи та спецназ

Збройні сили України натякнули на удар по Макіївці. Як повідомили в Управлінні стратегічних комунікацій при ЗСУ, усіх мобілізованих в окупованому місті розмістили у будівлі профтехучилища №19. І в результаті «необережного поводження з нагрівальними приладами» та «нехтуванням заходами безпеки» одним ударом вдалося ліквідувати 400 військовослужбовців ЗС РФ. Ще близько 300 отримали поранення різного ступеня тяжкості.

Журналіст Роман Бочкала також повідомив, що у ПТУ дислокувалися російські артилеристи, зв’язківці та спецназівці з різних військових частин. Зокрема, 24 військовослужбовці 20-го загону спеціального призначення ВВ ПриВО ЗС РФ; 20 військовослужбовців 360-го навчального полку зв’язку ВВ МВС РФ (в/ч 5204); 242 військовослужбовці 631-го регіонального навчального центру БП ракетних військ та артилерії ЗС РФ.

Рахунок на сотні

Терорист і так званий екс-міністр оборони «ДНР» Ігор Стрєлков-Гіркін підтвердив масове знищення російських військовослужбовців у Макіївці. За його словами, об’єкт, в якому розташовувалися мобіки, «було знищено майже повністю».

Гіркін стверджує, що в результаті «прильоту» здетонував склад БК у тій самій будівлі та «практично вся військова техніка, що стояла впритул до будівлі без найменшої ознаки маскування».

«За кількістю жертв — досі остаточних цифр немає, оскільки безліч людей вважаються зниклими безвісти (залишилися під завалами). У будь-якому випадку — рахунок загиблих та поранених іде на багато сотень (приблизні цифри «200-х» є, але я їх не озвучуватиму)», — заявив терорист.

Також Гіркін додав, що це не унікальний випадок, таке у росіян було й раніше – хоч і з меншою кількістю «двохсот».

«Наші генерали не навчаються в принципі, хоча самі — після літніх «погромів штабів» — вважають за краще триматися подалі від розташування ввірених військ — поза радіусом ураження ракет противника», — написав Гіркін.

Сотні трупів: що сталося на базі РФ у МакіївціСюжет

соцсети   

Вдень 2 січня Міноборони Росії підтвердило удар по пункту дислокації солдатів РФ у Макіївці. За їхньою інформацією, ЗСУ випустили шість ракет із системи залпового вогню HIMARS, але російське ППО нібито збило два снаряди. Внаслідок «прильоту», за офіційною версією РФ, загинули 63 російські військовослужбовці.

Джерело

Новости Украины