Те, якими будуть відносини з Китаєм, ознаменує історію цього століття – речниця Борреля


Те, якими будуть відносини з Китаєм, ознаменує історію цього століття – речниця Борреля

Набіла Массралі (скриншот)

Глобальні проблеми не вирішити без співпраці ЄС-КНР, але треба зробити так, «щоби залежності не перетворилися на вразливі місця, як наша енергозалежність Європи від Росії». Про це сказала в Європарламенті речниця верховного представника ЄС із закордонних справ та політики безпеки Набіла Массралі, заявивши, що «те, якими будуть відносини з Китаєм, ознаменує історію цього століття».

Читайте нас у Telegram: тільки важливі та перевірені новини

За її словами, їх «неможливо описати одним реченням», вони «й надалі будуть багатогранними та багатоликими», зазначила вона.

«Коли між Європою та Китаєм щодня проходить $2 млрд, наші відносини важливі», – зазначила Массралі, а щодо того, що в Європарламенті немає єдності думок про Китай-ЄС, сказала, що «це нормально».

За словами спікерки головного дипломата ЄС Жозепа Борреля, потрібно працювати «над тим, щоб ці відносини не завдавали шкоди нашим принципам та цінностям, правам людини та демократіям».

«Те, якими будуть відносини з Китаєм, ознаменує історію цього століття. Тому що ми встановили з Китаєм такі важливі ділові відносини <…> що не можемо думати, що побудуємо майбутнє, не зважаючи на величезну силу цієї країни. У нас складні відносини, які іноді важко прийняти деяким, хто віддав би перевагу більш одномірному напрямку», – сказала вона.

  • На початку листопада Боррель застерігав, що залежність ЄС від Китаю за деякими напрямками більша, ніж від російського газу.
  • У ЄС пропонують побудувати транспортні коридори до Середньої Азії в обхід Росії.

Читайте також: Боррель: Якщо Путін атакує Україну ядерною зброєю, його армія буде знищена

Джерело

Новости Украины