Вакцинація з 5 років та пік захворюваності на COVID-19. Епідеміолог з Рівного пояснив тенденції

За інформацією: Суспільне Рівне.

Суспільне Рівне

У медзакладах відтепер доступна вакцина Pfizer, якою в тому числі можна зробити другу бустерну дозу від COVID-19. Про можливість такої вакцинації в Україні 19 вересня завив головний санлікар країни Ігор Кузін. Завідувач відділу імунопрофілактики Рівненського обласного центру контролю та профілактики хвороб Віктор Мороз Суспільному розповів про особливості щеплення дітей з п'яти років, яке теж дозволили.

Коли чекати пік захворюваності

На Рівненщині за період з 12 по 18 вересня, до прикладу, підтвердили 1 298 випадки COVID-19. Серед хворих — 151 хворий віком до 17 років. Шестеро людей померли, 616 одужали, повідомили у центрі контролю та профілактики хвороб області.

Завідувач відділу імунопрофілактики Віктор Мороз каже, що захворюваність повільно зростає, пік в області ще не настав.

"Якщо порівняти з аналогічним періодом минулого року, то практично відмінностей немає. В той самий час йшов ріст і цифри майже були одинакові. Це абсолютно не пік захворюваності, до піка трішки далеко. Якщо подивитись — торік пік був у другій половині жовтня. Враховуючи, що динаміка минулорічна, то теж слід очікувати пік у жовтні", — зазначив він.

Вакцинація дітей з п'яти років і друга бустерна

МОЗ запровадило зміни щодо вакцинації проти COVID-19 з 19 вересня. Вони передбачають, що другу бустерну дозу можуть робити всі охочі, а також дозволяється щеплення дітям від п'яти років.

"Pfizer надійшов в Україну, розвозиться по регіонах, так що вакцина є. Єдине уточнення — дійсно, згідно з новим наказом, дозволено робити щеплення дітям від 5 до 11 років і там дитяча доза має бути. А вже діти 12 років і старше — така вакцина на сьогодні є, там доросле дозування. Дитяче надійде трішки пізніше, воно теж буде", — акцентував Віктор Мороз.

Другу бустерну дозу можна вводити через чотири місяці після першої.

Чи є COVID таким же небезпечним

"Коронавірусна хвороба була і буде небезпечною інфекційною хворобою, яка здатна викликати і тяжкі ускладнення, і летальні випадки. Більшість населення вакцинувалось. Якщо порівняти статистику смертності, то вона знизилась, в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Тобто це говорить про те, що вакцинація є ефективним засобом попередження летальних випадків", — заявив заввідділу імунопрофілактики.

Щодо протипоказів до вакцинації, то Віктор Мороз зазначив, що зараз це можуть бути випадки тимчасового нездужання, такі як висока температура. Постійних протипоказів, що були раніше, практично немає.

"Якщо слабкість, температура, закликаємо звертатись за медичною допомогою. Люди, які мають гострі респіраторні прояви хвороби, обстежуються швидкими тестами і ми можемо відділити, чи це COVID, чи ГРЗ. Тому закликаю не легковажити, а звертатись до лікаря", — резюмував він.

Читайте також

  • Де та чим на Рівненщині можна вакцинуватися від COVID-19
  • У Рівному передбачили безоплатне харчування дітей, чиї батьки боронять Україну
  • На Рівненщині діти виготовляють окопні свічки для захисників

Ми у Twitter

Новости Украины