«Війна людей змінює»: історія військового капелана з Рівненщини, який майже 10 років їздить на фронт

За інформацією: Суспільне Рівне.

Отець Іван Хміль разом із нацгвардійцями. Фото: Іван Хміль

— Розкажіть про свою першу поїздку на передову, чи було Вам страшно?

— Мій перший виїзд був у 2015 році до Добровольчого українського корпусу "Правий сектор". Це була Новомихайлівка, біля Маріуполя. Коли вже АТО перейшла в ООС — це була одна специфіка людей. Коли почалося повномасштабне вторгнення — добровольці повернулися. Багато хлопців повернулися з-за кордону, мали родини, але все одно приїхали захищати свою Батьківщину. Вже третій рік повномасштабного вторгнення, коли я чую, що люди втомилися в тилу, мене це дратує. Я зрозумію, що люди змучилися бути постійно в напрузі, коли ідуть бойові дії. Війна людей змінює — це як буря на морі, вона підніме з глибини все, що в людини є.

Я розумію, що стріляють, але священник повинен бути там, де його потребують. Як сказав Христос, що священник повинен пахнути своїми вівцями. Є певний страх, але разом з тим, ти знаєш, чому ти там маєш бути. Страх є в кожного, і коли хтось каже, що в мене страху немає — так не буває.

Капелан Іван Хміль разом із військовими. Фото: Іван Хміль

— Що найтяжче для Вас під час поїздок в зону бойових дій?

— Найтяжче повертатися з поїздок. Коли ти супроводжуєш полеглого, кожного разу задаєш собі питання: «Може, я мало молився?». Завдання капелана — молитися за всіх, і просити Господа охороняти, зберегти. Відчуття того, з чим ти прийдеш до дружини, до батьків, і почуєш питання: «Отче, я ж вам віддала свого сина, свого чоловіка — живого, а ви мені повертаєте полеглого». Це найважче для мене. Щоб я не сказав, біль втрати я не можу забрати. Єдине, що ти можеш сказати: «Дозвольте мені розділити ваш біль, я поруч».

Ми все одно колись зустрінемося в іншому світі. Якщо ми зустрінемося з бійцями, що ми їм скажемо, коли вони запитають: «Я зробив все, що міг. А ти, що зробив для перемоги? Що ти зробив, щоб моя загибель не була марною?». Ми собі повинні ставити це питання. Ми повинні максимально, на своєму місці, робити все можливе для того, щоб цей геройський чин не змарнувався.

— Звідки Ви черпаєте духовну підтримку для себе?

— Упродовж п'яти років я був цивільним капеланом, тобто я був службовцем при військовій частині. Вже рік я є військовослужбовцем, офіцером. До того часу я мав можливість бути на парафії. Я черпав від парафіян того миру, духовності, з чим я потім повертався до військових і ділився цим з ними. Тепер для капеланів — це стало певною проблемою, бо ти маєш шукати інші чинники для свого духовного відновлення. Це підтримка інших капеланів, незалежно від конфесії. Таке капеланське братство, де ми спілкуємося, ділимося своїми переживаннями. Це для нас дуже важливо.

Військові капелани. Фото: Іван Хміль

— Чи думали Ви покинути службу?

— Я буду разом зі своїми хлопцями, дівчатами до перемоги. Я не можу їх покинути. На початку повномасштабного вторгнення, командир казав, що дівчата військовослужбовиці, які підписали контракт, можуть залишати службу. Жодна дівчина не пішла. Я бачив, як ці дівчата тримали автомати в руках, і тоді я зрозумів, що нас — не можливо перемогти.

Капелан Іван Хміль разом із військовими. Фото: Іван Хміль

Коли прилетіла ракета в Антопіль, там загинув 21 нацгвардієць. Серед них був один військовий з Бучі. Коли відбувся похорон, Буча була під окупацією. Мама каже: «Отче, коли ми звільнимо Бучу, допоможете з перепохованням сина?». Це ще початок був повномасштабного вторгнення, наступали зі всіх сторін. Жінка, яка втратила свою дитину, вона переконана, що ми переможемо. Такі люди — надихають.

— Про що жартують капелани?

— Це було у 2015 році в Новомихайлівці. Хлопці поставили розтяжки в посадках, вночі чуємо вибухи. По тривозі всі піднялися, ніхто з посадки не виходить. Виявилося, що виводок поросят зачепили ці розтяжки. Було багато м'яса, не пропадати ж добру. Кажуть хлопці — тушкованки зробимо, булочок з мʼясом, і шашлики. Військовий зробив із клейонки фартух, взяв ножі та пішов розбирати м'ясо. В цей момент привели одного полоненого. Йому зняли мішок з голови, і тут підходить військовий з ножем, який розробляв м'ясо, весь у крові. Полонений каже: "Бандерівці, нічого не скажу!". А наш військовий каже: "Ви мене вже замучили, цілу ніч їх носите, і носите". Полонений сам почав розповідати про свою частину.

Суспільне Рівне у Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

Новости Украины