Відмовились від газу сім років тому. У сільській школі на Кіровоградщині обрали альтернативне опалення

За інформацією: Суспільне Вінниця.

Суспільне Кропивницький

Школу у селі Оситняжка Кропивницького району Кіровоградської області цьогоріч опалюватимуть дровами, вугіллям і палетами. Село газифіковане, але від опалення газом у сільській школі відмовились сім років тому, розповіла Суспільному завідувачка філії Катерина Ситник. Попри те, що цьогоріч ціна на вугілля зросла майже на третину, до газового опалення повертатись не планують.

У школі села Оситняжка – дві будівлі. В одній – чавунні батареї опалення. В іншій – їх замінили на сталеві. Щоб заощаджувати тепло, протягом декількох років у школі замінили вікна, продовжують заміну батарей. Сім років тому встановили два твердопаливні котли. На опалювальний сезон витрачають 10-15 складометрів дров, сказала завідувачка філії: "Палетів потрібно п'ять тонн і 40 тонн вугілля. Але, якщо брати економний режим, це 25-30 тонн".

В школі встановили два твердопаливні котли. Суспільне Кропивницький

Від опалення газом у сільській школі відмовились в якості експерименту, сказав начальник відділу освіти Великосеверинівської сільради Роман Пілюгін: "До газу не повернулись, бо тверде паливо є більш економним".

За підрахунками начальника відділу освіти, якби школу опалювали газом, то заплатили б за опалювальний сезон більше 400 тисяч гривень. Опалення школи вугіллям обходиться бюджету громади в 300 тисяч: "У довоєнний період закупівля вугілля на опалювальний сезон обходилась у 180 тисяч гривень. У воєнний час – 265 тисяч. Крім цього, закупили палетів на 47 тисяч. Дрова цього року ми не закуповували, бо провели на території громади санітарну чистку дерев і звозили всі дрова сюди".

На подвір’ї лежать залишки вугілля з минулого року. Суспільне Кропивницький

Нині думають, як заощадити на опаленні в школі цієї зими, розповіла завідувачка філії: "Якщо ми перейдемо на дистанційне навчання в грудні, наприклад, то так ми можемо зменшити температуру в котлах, у батареях і, звичайно, зекономимо таким чином".

Вугілля для опалення закупили, чекають на доставку.

Новости Украины