Військові: Великий наступ РФ розпочавсяСюжет

Військові: Великий наступ РФ розпочавсяСюжет

Фото: facebook.com/UkrainianLandForces Росіяни вже почали великий наступ на Донбасі

Ворог просувається вздовж кордону Харків-Луганська область та почав штурмувати «в лоб» Бахмут, повідомляють українські бійці.

Протягом останнього тижня суттєво зріс темп бойових дій вздовж лінії Сватове-Кремінна на заході Луганської області. І це, як повідомляє американський Інститут вивчення війни (ISW), свідчить про початок анонсованого раніше великого наступу російської армії.

Українські військові підтверджують інформацію ISW та розповідають, що окупанти намагаються атакувати ще на кількох напрямках. Але територія, де «тиснуть» росіяни, на сьогоднішній день обмежується лише Донецькою та Луганською областями.

«Ініціатива ворога на Луганщині»

Військове командування РФ у районі міста Сватове повністю залучило всі частини кількох дивізій до наступу. Йдеться про підрозділ полків 144 і 3 мотострілецької дивізії (20 загальновійськова армія, ЗВО), полк 90 танкової дивізії (ЦВО), підтриманий частинами 76 Повітряно-десантної дивізії та невизначеними підрозділами Південного військового округу.

«Залучення значних частин принаймні трьох основних російських дивізій у наступальні операції в цьому секторі вказує на те, що російський наступ почався, навіть якщо українські сили поки що заважають силам РФ отримати значні успіхи», — кажуть аналітики ISW.

При цьому в їхньому звіті передбачається, що російський наступ ще не набрав повного темпу, оскільки командування окупантів ще не ввело в бій частини 2-ї мотострілецької дивізії, яку в січні було перекинуто до Луганської області з Білорусі.

Незважаючи на це, ворог атакує українські оборонні рубежі та незначно просувається вздовж кордону Харків-Луганська область, зокрема на північний захід від Сватового біля Куп’янська та на захід від Кремінної, додали аналітики.

Вони зазначили, що хоча російські сили на Луганщині зараз мають ініціативу, наступ може дійти остаточної кульмінації вздовж Сватове-Кременної лінії без досягнення захоплення всієї Луганської та Донецької областей.

«Ця кульмінація, ймовірно, дасть вікно можливостей для українських сил, щоб використати їх у власному контрнаступі», — вважають аналітики.

Штурм Бахмута «в лоб»

Військовослужбовець ЗСУ із позивним Киянин також заявляє, що наступ РФ вже почався. Район, де «тисне» ворог, — це Бахмут, Вугледар, Авдіївка Донецької області.

«У всіх ЗМІ та інтернет-ресурсах постійно розганяється інформація про те, що буде серйозний наступ. І проте повз проходить інформація, що наступ уже йде. Він досить серйозний в районі Соледара та Бахмута, на Вугледар та Авдіївку. Це щоб було зрозуміло, все, що у них було боєздатно, вони кинули на цей напрямок… Якщо якийсь відволікаючий маневр буде на інших напрямках – то це такий допоміжний. А насправді вирішальні бої зараз уже йдуть», — сказав військовий.

@kharhujc7my

05.02.2023.

♬ оригінальний звук — Киянин 2

Тактику, яку росіяни випробували у Соледарі, зараз застосовують і у цих районах зіткнення. Як розповів Киянин, ворог через нестачу техніки просто закидає позиції українських військових «своїм м’ясом».

«По лінії від Соледара до Бахмута з боку Ягідного, Парасковіївки, в районі Червоної гори відбуваються постійні суїцидальні штурми цих чортів. Причому піхоти вони не шкодують. За ціною там стояти ніхто не буде. Десь місцями просуваються, окопчик захоплять і подають, як переможну реляцію. Село Сакко і Ванцетті, три будинки — немов Берлін захопили, розпіарили його. По самому Бахмуту посилилися лобові штурми. У приватному секторі бої йдуть. З боку Івановського, Кліщіївки лізуть до траси», — розповів військовий.

Він також повідомив, що останнім часом активізувалася авіація ворога, оскільки «вагнери закінчуються, а кадрові неохоче йдуть у бій».

«Але все одно поки що лізуть. У застосуванні артилерії у них ще є перевага, така більш не якісна, а кількісна… Загалом ситуація важка, але контрольована», — додав боєць.

Торги з Європою

Враховуючи інтенсивність боїв, військовий ЗСУ та засновник організації С14 Євген Карась також вважає, що великий наступ РФ уже йде і почався він ще зі штурмів у Запорізькій області.

На сьогоднішній день, за його словами, росіяни зібрали певну кількість «гарматного м’яса» і пустили його в бій, поки ЗСУ очікують на озброєння.

«Загострення почалося, але це загострення — це можливість, що вислизає з рук противника, ще колись мати зіставні з теперішнім часом вікна для атаки… Їм просто потрібно атакувати зараз, тому що потім буде гірше», — розповів Карась.

Він також не виключає, що Росія може взяти якийсь великий населений пункт на Донбасі. Після цього, незважаючи на те, що це все одно будуть руїни, через «два взяті села» росіяни можуть заявити про «перемогу» і захотіти торгуватися з Європою та США.

«Потенційно у нас можуть бути ускладнення на фронті. Десь, можливо, доведеться Збройним силам відступити. У цьому нічого страшного немає, тому що нам зараз вигідніше тримати оборону… Не стоїть питання, де ми зараз перебуваємо, а де будемо за три місяці» , — додав Карась.

Зазначимо, що на момент публікації сюжету радник глави Офісу президента Михайло Подоляк підтвердив, що наступ росіян уже розпочався.

 

Джерело

Новости Украины