«Водій не взяв гроші — чоловік має штраф». Що про перший день без готівки в тролейбусах Чернівців кажуть пасажири

За інформацією: Суспільне Чернівці.

Фото: Марія Ігнатюк/Суспільне Чернівці

З 1 червня у тролейбусах Чернівців діє лише безготівкова оплата. Пасажири можуть розрахуватися банківською або транспортною карткою. Останні можна придбати у водіїв тролейбусів. Також заздалегідь можна купити разовий квиток за готівку у терміналах самообслуговування EasyPay, City24, Sistema. Суспільне Чернівці розповідає, яким був перший день безготівкової оплати для контролерів та пасажирів.

За словами контролера тролейбусного управління Андрія Тудана, найбільше доводиться пояснювати про те, чому люди з області не можуть їхати безплатно за посвідченням пільгових категорій.

"Я пояснюю, що міська рада зробила це для того, щоб громади відшкодовували гроші тролейбусному управлінню за поїздки пільговиків з області. Кажу, що можна буде їхати без оплати, якщо так вирішить громада. Деякі люди про це вперше чують, перепитують, чи це звертатись у селищу раду", — каже Тудан.

За його словами, через зміни у пільговому проїзді найчастіше трапляються конфлікти з пасажирами. Тому контролери роз’яснюють пасажирам з Чернівецької громади, як оформити пільговий проїзд. Наразі пільговики з інших громад не можуть оформити пільгову картку, оскільки жодна громада не уклала договір з тролейбусним управлінням.

"Якщо пасажир має право на пільгу, однак не отримав ще картки, його впродовж двох місяців не штрафуватимуть. До моменту видачі він може їхати за пенсійним", — каже Тудан.

Окрім цього контролери роз’яснюють пасажирам, де можна придбати картку.

Що кажуть пасажири

"Дочка мені замовила пільгову транспортну картку два місяці тому, але поки його ще не зробили", — каже чернівчанка.

"Дуже прекрасно, але порядку ще немає, тому що сьогодні перше число, а багато людей ще не знають про безготівкову оплату. От бачите? Того чоловіка оштрафували, а він приносив 10 гривень водієві, а той сказав: "Я вже не беру". Це спочатку треба порядок навести, а потім штрафувати. У мене є карточка, я собі прийшов, приклав, це дуже добре", — каже чернівчанин Микола.

"Транспортною картою користуватися зручно, але валідатори не завжди працюють, навіть вчора підходив контролер в п’ятірці, а не працював валідатор. І просто люди на нього сварилися, ледь не виганяли", — каже чернівчанка Таїсія.

Транспортну картку можна купити у водія тролейбуса

"Найбільше випадків, що люди привикли розраховуватись готівкою і зразу беруть гроші й біжать до водія. Розрахуватися готівкою вони вже не можуть. Порушники є, були й будуть, тому що є така категорія громадян, які не хочуть йти в ногу зі світом, але ми їм пояснюємо, щоб вони купували електронний квиток і ним розраховувалися. А якщо ні, то нехай платять через QR-код", — каже Тудан.

За словами керівника тролейбусного управління Петра Лисака, транспортну картку можна також купити у водія.

"Як ми й очікували, люди в останній момент починають шукати транспортну картку. Тому нам приходиться ще упродовж дня довозити водіям картки. Штрафи будуть відповідно до правил перевезень виноситись до людей, які не будуть сплачувати проїзд", — каже Лисак.

Як перевірити баланс на транспортній картці

Залишок грошей на транспортній картці можна перевірити через Telegram-бот: https://t.me/chtupaybot.

Як користуватися:

  • введіть номер картки, який вказаний на її зворотній стороні;
  • введіть суму останнього поповнення транспортної картки;
  • у нижньому вікні оберіть номер картки, доданої в акаунт;
  • отримайте інформацію по балансу транспортної картки;
  • у разі виникнення помилки в роботі транспортної картки, прикріпіть в чат-бот фото з її номером. Працівники ЧТУ перевірять та усунуть проблему.

Для чого впроваджують електронний квиток

Раніше у коментарі Суспільному заступник міського голови Ігор Крохмаль розповів, що е-квиток дасть змогу краще облікувати пільговиків.

"Це гроші з бюджету. Ми відшкодовуємо тролейбусному управлінню усі витрати, пов'язані з перевезенням пільговиків. Зараз діє коефіцієнт — веземо одного пільговика й одного платного пасажира. Але чи справді це так? – важко сказати, бо кожен рейс індивідуальний. Ця система дозволить контролювати кошти з бюджету й відшкодувати лиш за валідацію", – розповідає Крохмаль.

Де купити транспортну картку

Картки продають у мережевих продуктових магазинах, кіосках з пресою та у кав'ярнях біля зупинок. Перелік точок продажу оприлюднили на сторінці ЧТУ:

  • магазини “Нива”,
  • магазини “Тайстра”,
  • кав’ярні “Adena”
  • кав’ярні “Bacara”,
  • газетні кіоски “Молодий буковинець”,
  • пекарні&кондитерські "NikoNova".
  • окрім цього, картки можна буде купити у працівників тролейбусного управління — у контролерів на маршрутах

Картка коштує 200 гривень, там вже буде 170 гривень, які будуть списуватися при кожній поїздці. Вартість пільгової студентської картки 100 гривень.

Поповнити картку можна в терміналах iBox. Також планують запустити поповнення в терміналах "ПриватБанку", City24, Sistema та EasyPay.

Як платити за проїзд в комунальних автобусах

У Чернівцях вісім автобусних маршрутів є комунальними: 1А, 7, 15, 5, 8, 29, 6, 9. Заплатити у них можна:

  • за допомогою валідатора в салоні автобуса. До валідатора потрібно прикласти смартфон або карту, пролунає звуковий і світловий сигнал, який свідчить про успішну оплату. Втім чеків валідатори з 1 жовтня не видають.
  • у додатку "Приват24" — для цього потрібно відкрити додаток та відсканувати QR-код в салоні тролейбуса.
  • ще до входу у тролейбус можна купити квиток за готівку через термінали самообслуговування EasyPay, City24 та iBox. Такими квитками потрібно скористатися впродовж години.
  • готівкою у водія.

Підтвердити безготівкову оплату контролеру можна буде, приклавши смартфон чи карту до спеціального термінала, який зчитує дані про останні три оплати.

Як отримати пільгову картку

Щоб отримати карту, потрібно подати електронну заяву на сайті тролейбусного управління або звернутися до ЦНАПу.

Транспортні картки видають почергово, зараз отримати їх можуть лише жителі Чернівецької громади. Коли картка буде готова, людині зателефонують й повідомлять, де вона може її забрати.

Зробити це потрібно впродовж трьох днів після дзвінка, повідомили в тролейбусному управлінні. Для цього людина має мати з собою паспорт, ідентифікаційний код та пенсійне посвідчення.

На пільговій картці є фото та персональні дані людини, яка має пільгу на проїзд, тому інша людина не може скористатися карткою.

Читати ще

Читати ще Чому проїзд у тролейбусах Чернівців за пенсійним не може бути безплатним без е-квитка — пояснення юристки

Новости Украины