У центрі Рівного руйнується балкон. Хто його має ремонтувати

За інформацією: Суспільне Рівне.

Балкон на 16 липня. Суспільне Рівне

Рівнянка Галина Харчук йшла вулицею 16 липня тоді, коли працівниця рівненського ШЕУ прибирала з тротуару брили:

"Я йшла під балконом, а вона каже: «Люди не йдіть» і мете. Я підіймаю голову і дійсно бачу, що брили відпали".

За словами мешканця будинку Вадима, сусіди неодноразово зверталися до власника, щоб той відремонтував балкон:

"Повинен хтось зайнятися цим балконом. Ми, як сусіди, можемо зібратися і про це поговорити. Господар від своєї власності теж не має відмовлятися, я так думаю".

Балкон на вулиці 16 липня. Суспільне Рівне

Власник квартири з Суспільним поспілкуватися не захотів. Лише сказав, що балкон йому не належить, бо не врахований у площі його житла. З цим не погоджується директор міського департаменту інфраструктури та благоустрою Руслан Гудима, який розповів, що балкон є частиною квартири і власник відповідає за його стан.

"Є паспорт будівлі, є паспорт майна. Якщо це не його балкон, то чий? Балкон індивідуально виведений під його квартиру й ніхто, крім нього, балконом користуватися не може. Місто, своєю чергою, робить все, що йому є не заборонене законом, а саме, звертається до особи про проведення в належний стан майна. Якщо особа ігнорує і не розуміє ступінь своєї відповідальності перед містом, то це доволі прикро. Огородження стрічкою не являється формою розв'язання питання. Вирішення проблеми — це ремонт даного балкону", — повідомив він.

Балкон у Рівному на вулиці 16 липня. Суспільне Рівне

Адвокатка Ірина Пашкевич пояснила, якщо балкон чи його частина впаде на людину, то власник квартири може понести адміністративну або кримінальну відповідальність:

"Все залежить від того чи будинок, і, зокрема, квартира, яка знаходиться в тому будинку перебуває у комунальній чи приватній власності. Якщо у приватній, то в такому випадку всю відповідальність за аварійність у тому числі якихось частин складових квартири, наприклад, підвалу або балкону, несуть безпосередньо власники цих квартир. Є два варіанти розв'язання цієї ситуації — це масові колективні звернення сусідів. Інший варіант — це звернення мешканців будинку, окрім власників квартири, до суду з позовом про зобов'язання вчинити певні дії".

Новости Украины