Укріплюють зупинки громадського транспорту, встановлюють укриття: як убезпечують від обстрілів жителів громади Херсона

За інформацією: Суспільне Херсон.

Херсон. Одне з укриттів в мікрорайоні міста, 17 квітня 2023 року Фото: Суспільне Херсон

У Херсоні почали укріплювати зупинки громадського транспорту. Встановили два габіони. Все це роблять волонтери. Як убезпечують від обстрілів жителів Херсонської громади, дізнавалось Суспільне.

Металева сітка, агроволокно і всередині пісок – такий габіон з’явився на зупинках громадського транспорту в місті. Така конструкція є ефективною для захисту від снарядів і уламків, розказує координатор проєкту Роман Головня. Встановили їх на тій зупинці, де 21 лютого загинули п‘ятеро людей.

"Така споруда висотою два метри. Товщина такого габіона складає метр. В середину засипається пісок. Це дозволяє сховатися людям, які стоять на зупинці, під час прильотів і снарядів окупантів захиститися від уламків снарядів, які розірвалися поряд", — говорить Роман Головня.

Херсон. Укриття в одному з мікрорайонів міста, 17 квітня 2023 року Фото: Суспільне Херсон

Габіони встановили на двох зупинках і поблизу волонтерського центру в іншому мікрорайоні. Реалізувати проєкт, каже Роман Головня, вдалося завдяки підтримці благодійного фонду "Повір у себе", та підприємству, яке надало пісок, а встановленням займалися херсонські волонтери. Укріплювати зупинки потрібно, бо місто щодня під обстрілами, каже херсонка Ганна.

"Безпека потрібна людям, особливо на зупинках. Я вперше стою на зупинці, якось безпечніше ніж просто неба", — каже Ганна.

Габіони чи бетонні укриття мають встановлювати не тільки на зупинках, а й у дворах багатоповерхівок, каже Галина.

"У нас час потрібен. Дуже потрібен. Ще б на Житлоселищі, я там живу. Там немає ніякого захисту. Всі люди перелякані куди бігати і що робити. А тут я в поліклініку приїхала. Вийшла з маршрутки і здивувалася", — говорить Галина.

Херсон. Такий вигляд має укриття у мікрорайоні міста, 17 квітня 2023 року Фото: Суспільне Херсон

Біля будинку пані Ольги також немає укриттів. Під час обстрілів сидять у квартирі, дотримуючись правил двох стін, каже жінка.

"Біля нашого дому немає, школа зачинена, в садочку немає. Найближче укриття це хвилин 20 бігти. Тобто, під обстрілами бігти нереально", — каже Ольга.

Перше мобільне укриття, монолітну конструкцію з бетону й арматури, в Херсоні встановили 9 січня на місці, де 24 грудня через обстріли загинули люди. Тоді російські військові обстріляли центральну частину міста з реактивних систем залпового вогню. Десять людей загинули, 64 отримали поранення.

"Поки не доводилося ховатися. Я вважаю, що такі укриття мають бути скрізь у небезпечних місцях. Особливо тут, де велике скупчення людей, де ось тут снаряд прилітав з того берега. Тому я думаю такі укриття мають бути", — говорить Олексій.

Одне з укриттів поки не зібрали. В деяких будинках цього району обладнали підвальні приміщення під укриття. Цей моноліт встановлюватимуть неподалік помешкань городян і поруч з дитячим майданчиком, каже херсонка Ксенія. За її словами, це потрібно для людей, бо вони повинні десь ховатися, а ще поблизу дуже багато гуляє дітей.

У Херсонській територіальній громаді буде розміщено до 80 мобільних укриттів, повідомляють у міський військовій адміністрації.

Що відомо

  • 14 квітня у Суворовському районі Херсона встановили ще одне мобільне бетонне укриття. Споруда може захистити від ударної хвилі, уламків, елементів касетних снарядів. У разі обстрілу в укритті можуть одночасно перебувати 25 людей.
  • В різних мікрорайонах Херсона налічується 262 простих укриттів. Їх розділяють на три категорії: великі сховища, де одночасно може перебувати до 300 людей, тимчасові укриття у багатоповерхівках — підвали та вуличні, де люди мають ховатись від уламків. Також передбачається встановлення надземних укриттів.
  • У Херсоні 18 січня встановили ще три мобільні укриття. Їх розташували в районі Дніпровського ринку та на привокзальній площі. Привезли укриття з Одеси, де їх виготовили.

Новости Украины