ЗМІ: Україна зірвала в РФ виробництво найуспішнішого безпілотника

ЗМІ: Україна зірвала в РФ виробництво найуспішнішого безпілотника

Фото: Милитарный Дрон-камікадзе Ланцет

Forbes припускає, що вибух на Загорському оптико-механічному заводу під Москвою вплинув на виробництво БпЛА Ланцет.

Україна змогла істотно нашкодити виробництву найвдалішого російського дрона-камікадзе Ланцет. Число цих БПЛА на фронті істотно скоротилася за останні місяці. Про це повідомляє Forbes.

Ланцет, створений ще до повномасштабної війни, зарекомендував себе, як ефективний та дешевий спосіб знищення українських танків та артилерії. Вже у 2023 році росіяни почали швидко нарощувати його виробництво.

Фахівці української OSINT-групи Мольфар, яка вивчає диверсійні операції на території Росії, причиною такого скорочення міг бути успішний удар українських військ по Загорському оптико-механічному заводу (ЗОМЗ), постачальника оптичного приладдя для виробника Ланцетів. Без цієї оптики користі від дрона нема.

Потужний вибух на ЗОМЗ, що розташований у підмосковному місті Сергієв Посад, стався 9 серпня 2023 року. Збитки були значні, постраждали принаймні 30 людей, чотири будівлі заводу були зруйновані або зазнали серйозних пошкодження.

Російська влада заперечувала удар дрона. Однак свідки наполягали, що завод був атакований саме безпілотником. Вибух стався на складі, який у завода орендувала фірма-постачальник феєрверків, що пояснює велику потужність вибуху, недосяжну для безпілотника. Експерти припускають, що це справді могла бути атака дрона, який влучив саме у склад піротехніки.

Після цього вибуху почалося різке скорочення поставок Ланцетів на фронт. Фахівці зазначають, що цей безпілотник майже цілком складається з імпортних компонентів. Сама Росія виготовляє тільки корпус, блок живлення та камеру — саме їх виготовляв ЗОМЗ.

ЗМІ припускає, що росіяни змогли тільки в січні знайти нове джерело надходження оптики для Ланцетів. За перший місяць нового року в мережі з’явилися 139 нових відео із застосуванням цих дронів. Це означає, що виробник Ланцетів не може виготовляти дрони без певних компонентів, тому нові удари України зможуть його зупинити.

Зазначимо, що в ніч на 31 січня російські окупанти випустили по Україні 20 шахедів і три балістичні ракети.

Додамо, що сили ППО знищили 14 ворожих БпЛА. Безпілотники було знищено в межах Миколаївської, Запорізької, Дніпропетровської, Кіровоградської та Харківської областей.

Джерело

Новости Украины