Екс-постпред України в ООН пояснив, чому не треба зараз вводити миротворців

На його думку, Росія не погодиться на введення миротворчих військ без участі дружніх до неї країн.

Миротворці можуть заморозити війну / фото t.me/V_Zelenskiy_official

Колишній постійний представник України в ООН, дипломат Володимир Єльченко заявив, що введення миротворців на цьому етапі може призвести до заморожування конфлікту. Це входить в інтереси Москви, а також  є недоречним та не влаштує українців.

«Я особисто впевнений у тому, що, на відміну від 2015-2016 років, коли така миротворча операція могла б призупинити розвиток тодішнього конфлікту — на сьогодні це виглядає абсолютно недоречним. Оскільки введення будь-яких миротворців (ООН, ЄС, НАТО) ніколи не пропустить Росія», — зазначив Єльченко в ефірі «Еспресо».

Як пояснив дипломат, Кремль погодиться на рішення, яке не буде передбачати участь миротворців дружніх до РФ країн.

Відео дня

«Уявіть, щоб на Донбасі чи під Херсоном стояли миротворці з Білорусі, Сирії, Еритреї чи Ірану. Введення миротворців зараз може призвести до заморожування конфлікту, що є в інтересах РФ. Так, буде гинути менше людей, але це абсолютно не влаштує ні український народ, ні керівництво. Ця ідея уже не на часі. Сьогодні це нереально і абсолютно нікому не потрібно», — підсумував він.

Відправка миротворців в Україну

Ще у березні 2022 році прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький повідомив, що в Євросоюзі зросла підтримка введення миротворців в Україну. Президенту Володимиру Зеленському ця ідея не сподобалась..

Після цього генсек НАТО заявив, що військово-політичний блок вирішив не вводити свої армії в Україну і не закривати небо над нашою країною.

На початку 2023 року Україна запрошувала миротворців ООН на ЗАЕС, щоб вони поклали край тимчасової окупації атомної електростанції.

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що питання відправки миротворчих військ в Україну стає «все більш легітимним».

Джерело

Новости Украины