Новий погляд в історію – книги, які корисно прочитати

Як казав Джозеф Аддісон, читання можна розцінювати як міст, що веде до мудрості та пізнання. Справді, зараз як ніколи важливо знати правду, а не вигадані ззовні епізоди століттями, нав’язувані українському народові. Спеціальна література, заснована на правдивих фактах й подіях, дає змогу отримати уявлення, як жили раніше люди, вивчити традиції, пізнати шлях до самовизначення. Щоб не занурюватися в нудну хронологію або шкільний матеріал для читача буде цікава історична проза. Розглянемо добірку найкращих творів, які варто прочитати.

Біла ніч

Остання книга із захопливої повстанської трилогії, написаної Андрієм Кокотюхою. Захопливий сюжет перенесе читача у важкий 1945 рік. Там, на Західній Україні головному герою відважному воїну ОУН УПА доведеться впоратися з віроломним агентом НКВС, впровадженим у загін захисників, аби зруйнувати й придушити повстанство зсередини. Використання історичних фактів, деталізація персонажів та легкість читання дадуть змогу повністю зануритися в атмосферу того часу.

Справа Василя Стуса

Книжка, що передає біль усієї нашої нації – того, як безкарно радянська влада репресувала та нищила найталановитіших обдарованих людей, котрі прагнули свободи. Книга «Справа Василя Стуса» з максимальною вірогідністю розкриває життя і діяльність поета, аналізує творчість та дає оцінку його культурного значення для України. Головна особливість твору те, що ніде не знайдеш – документи, хроніки, записи, архівні матеріали та інші джерела. Вони повністю розкривають радянський період, складнощі та небезпеки, з якими довелося зіткнутися інтелектуалу, його діяльності. Звісно, особлива увага приділяється його ув’язненню, справжній причині переслідування, що дає підґрунтя для роздумів про те, до якої міри людина боролася за найбільші цінності в умовах тоталітарного режиму.

Книга «Гіркий світ, солодкий світ»

Ця історична проза вирізняється своєрідним поглядом Степана Працюка на життя відомих особистостей. Такого опису біографій не зустрінеш у жодному підручнику, адже тут розкриваються сильні та слабкі сторони легендарних людей, їхні людські якості, погляди, особливості характерів.

Мюнхен

Новела Роберта Гарріса пропонує читачеві захоплюючу історію з відомими персонажами та політичними драмами. Основа книги – історичний контекст, що описує події 1938 року. Вона розкриває інтриги, політичні ігри, автентичність ситуації, пов’язаної з підписанням договору між Німеччиною, Францією та Англією. Твір написаний у жанрі трилера та постійно підігріває інтерес несподіваними поворотами, невідомими фактами.

Життя в рожевому (1958-1961)

Багато з тих, хто жив у ті часи, описують ці часові рамки як один з найкращих періодів. Розповідаючи про хрущовську відлигу, розквіт країни, активний прогрес і чудове життя. Люди самі не усвідомлюють, наскільки їм просто «замилювали» очі. Цілі трагедії, соціальна та фінансова кризи, відсталість були приховані від народу. Гра контрастів у творі Галини Горицької відкриє очі на багато що і підштовхне до роздумів про життя та історію.

Новости Украины