Радбез ООН не готовий навіть говорити про позбавлення РФ всіх повноважень, — Кислиця

За словами українського посла, ООН перебуває у глибокій кризі не лише через те, що Радбез безпораден, коли мова йде про заходи по зупиненню війни в Україні.

Країни-члени Ради безпеки ООН продовжують стояти на позиції, що РФ є повноцінним та повноправним членом Радбезу, — Кислиця / фото REUTERS

Постійні члени Ради Безпеки Організації об’єднаних націй (ООН) не готові не тільки до практичних кроків щодо позбавлення Росії всіх повноважень, а й до початку політичної дискусії на цю тему. Про це в інтерв’ю «Голосу Америки» розповів постійний представник України при ООН Сергій Кислиця.

За його словами, у контексті протидії агресії РФ проти України Радбез ООН не зміг змінити ситуацію «або ухвалити будь-яке субстантивне рішення». На думку дипломата, головна причина – це те, що країни-члени Ради безпеки — передусім її постійні члени — продовжують стояти на позиції, що Російська Федерація є повноцінним та повноправним членом Радбезу.

«Вони дозволяють Російській Федерації використовувати право вето. Вони не готові не тільки до практичних кроків щодо позбавлення Російської Федерації всіх повноважень, а навіть не готові розпочати про це політичну дискусію. Відтак навіть у такій складній ситуації, як конфлікт у Газі, Рада Безпеки спромоглася ухвалити рішення по відкриттю нових гуманітарних переходів, а наш конфлікт залишається чи не єдиним, де жодних рішень немає», — констатував Кислиця.

Джерело

Новости Украины