Росіяни зібрали осколки на місці боїв у Маріуполі і зробили героїчний вітраж (фото)

Окупанти цинічно стверджують, що Маріуполь – «місце, з якого почалася оновлена російська державність».

Росіяни зібрали осколки на місці боїв у Маріуполі і зробили героїчний вітраж / фото «Катюша»

В головному храмі Збройних сил Росії освятили вітраж, створений з осколків, зібраних в українському Маріуполі. 

Про це повідомляє Telegram-канал російського патріотичного руху «Катюша». 

Автори вітража зазначають, що зобразили «ченця-воїна Пересвета», що повертається до Дмитра Донського після перемоги над Челубеєм на Куликовому полі.

Відео дня

Олександр Пересвет – російський воїн-монах. Він був ченцем Троїце-Сергіївського монастиря, брав участь у Куликовській битві і загинув 8 вересня 1380 року. 

Маріупольці змушують росіян бігати і замальовувати мітки: акція спротиву триває (фото) Російські бомби та міни тепер вбивають російських військових в Маріуполі – радник мера У Маріуполі пролунав гучний вибух, ймовірно, ліквідовано окупанта Маріупольці вигадали новий спосіб нагадати окупантам, чиє це місто (фото)

Скло для цього вітража активісти зібрали в знищеному і окупованому росіянами українському Маріуполі – там, де навесні і влітку йшли активні бої. 

«Хтось збирав скла серед уламків, хтось віз мішок зі склом в Москву, малював ескіз, розфарбовував елементи вітража, брав участь в освяченні або пише зараз цей пост. І у кожної абсолютно неймовірне відчуття – створення чогось цілого і прекрасного з чогось зруйнованого», – кажуть активісти «Катюші».

Росіяни зібрали осколки на місці боїв у Маріуполі і зробили героїчний вітраж / фото «Катюша»Росіяни зібрали осколки на місці боїв у Маріуполі і зробили героїчний вітраж / фото «Катюша»

Образ Куликовської битви був використаний, за словами авторів, оскільки «Маріуполь – нове Куликове поле».

«Місце, з якого почалася оновлена російська державність, місто – символ, місто, де перемогла правда. Як тоді, більше семисот років тому», – йдеться в повідомленні руху.

Не менше цинізму в тому, куди вітраж потрапить після. Окупанти планують розмістити символ окупації та масових вбивств у Маріуполі в одній зі шкіл цього міста. 

«Бажано – в кабінет історії», – заявляють вони.

Нагадаємо, наприкінці квітня президент України Володимир Зеленський заявляв, що в Маріуполі зруйновано близько 95-98 відсотків усіх будівель. 

Кількість загиблих в результаті російського вторгнення оцінювали в 22 тисяч. Пізніше міський голова Маріуполя Вадим Бойченко повідомив, що реальна кількість загиблих жителів міста може бути в рази більше.

Джерело

Новости Украины