Що таке фронтальний ніж і чи варто його використовувати?

Виробники ножів постійно впроваджують щось нове. Створюють нові моделі та конструкції. Один із з останніх винаходів, що вже завоював популярність ентузіастів ножової тематики – фронтальний викидний ніж.

Незважаючи на те, що цей тип ножа став популярний досить недавно, у нього вже є стійке коло прихильників, що цінують його зручність та ефектну роботу викидного механізма. Особливо популярні подібні ножі серед молоді, що познайомилась з ними у комп’ютерних іграх та бойовиках на кшталт фільму “Джон Уік”.

Якщо ви збираєтесь купити свій перший фронтальний викидний ніж, спершу слід врахувати кілька важливих факторів.

Що таке викидний фронтальний ніж?

Фронтальні ножі – це автоматичні складані ножі, у яких для відкриття використовується пружинний механізм, що виштовхує лезо не збоку рукояті, як у більшості складаних ножів, а вперед вздовж її поздовжньої осі.

Кнопка, що запускає роботу механізма спрацьовує за допомогою швидкого руху великого пальця. Завдяки цьому ніж можна вихопити з гаманця та привести у робоче положення буквально за секунду.

Більшість людей приписує цей винахід американьскому ножареві Бернарду МакГоверну з США. І зареєстрував він свій винахід ще у 1884 році. Але справжній бум популярності фронталок відбувся зовсім недавно, вже у нашому столітті. Є інформація, що оновлений дизайн фронталки, що став зараз став всесвітньо популярний перший раз був представлений публіці на Kizer Feist у 2017 році. Його поступово перейняли численні виробники ножів, зокрема такі відомі, як Real Steel та Bӧker.

Які переваги має фронтальний викидний ніж?

Цей простий тип викидного ножа пропонує своєму власнику сучасний дизайн та численні переваги з точку зору зручності та ергономики в порівнянні з традиційними ножами-фліпперами та іншими конструкціями складаних ножів. До них можна віднести:

  • Вже згадану швидкість розкриття леза. До того ж, кнопка викидного механізму у більшості фронтальних ножів розташована так, що забезпечує більш інтуїтивний рух рукою та створює усі умови для швидкого розкриття леза.
  • Здатність розкритись навіть в умовах крайньої нестачі вільного місця. Клинок, що викидається просто вперед з меншою ймовірністю зачепиться за щось та буде заблокований, як це може статись із ножем з бічним викидом леза.
  • Неперевершена зручність для прихованого носіння. Більшість фронтальних ножів мають доволі пласкі рукояті без виступаючих частин, які можуть чіплятись за внутрішню частину кишені чи підкладку одягу. Ніж дійсно буде непомітним. Носити його дійсно зручно. До того ж, обтічна форма, дозволяє легко та швидко вихопити ніж з гаманця. У критичному стані навіть долі секунд можуть бути безцінними.
  • Відкриття однією рукою. Існує кілька варіантів будови викидних механізмів фронтальних ножів: з кнопкою чи з слайдером, з автоматичним поверненням розкритого леза та ті, що треба закривати вручну. Але усі вони розкриваються єдиним швидким та легким рухом. Тобто вихопити та розкрити ніж можна просто блискавично (якщо трохи перед цим попрактикуватись, звісно).

Які недоліки має фронтальний викидний ніж?

Як і будь-яка нова розробка, фронталки отримали і певну порцію цілком справедливої конструктивної критики. Її теж важливо взяти до уваги, якщо ви обмірковуєте покупку ножа саме цієї конструкції:

  • Як і любий автоматичний ніж, фронталка більш складна за будовою чим звичайні складані моделі. Ким складніша конструкція, тим більше у ній частин, що можуть зламатись. Саме тому ми не радимо вам купувати дуже дешеві фронталки від невідомих виробників. Неякісно зроблений викидний механізм дуже швидко виходить з ладу.
  • Сама конструкція фронтального ножа якби має на увазі наявність у нього порожнистої рукояті, в якій знаходиться механізм. Звичайно, це робить ніж менш міцним. Ви повинні чітко розуміти, що фронтальні ножі не призначені для важкої роботи під великими навантаженнями.

Зрозуміло, що за все треба платити. Те, що на світі не існує ідеальних конструкцій, цілком нормально. Недоліки фронтальних ножів є платою за їх зручність та швидкість спрацьовування механізму.

Чи заборонені фронтальні викидні ножі в Україні?

Ми не можемо не згадати, що існують країни у яких продаж та використання фронтальних викидних ножів заборонені. Якщо зібрались їхати за кордон, та прихопити з собою свого гострого улюбленця, радимо спершу дізнатись, чи не підпадає він під заборону у місці вашого призначення.

На території України ніяких обмежень до продажу, носіння та володіння фронтальними викидними ножами не існує. Правилами обмежуються лише ножі з таким комплексом ознак, як клинок довжиною більше 90 мм, та товщиною більше 2,6 мм. До речі, ці правила та закони радимо теж знати.

Фронталки – досить цікаві викидні ножі. Без сумнівів, вони мають свої переваги та свою харизму. На щастя, вибір фронтальних викидних ножів у наших магазинах дійсно великий, так що познайомитись з ними ближче вам нічого не заважає.

Новости Украины