Що робити, якщо немає газу в будинку: докладна інструкція

Куди дзвонити, якщо немає подачі газу, і як убезпечити себе в такій ситуації — дізнайтеся в матеріалі УНІАН.

Що робити, якщо в будинку відключили газ / depositphotos.com

Відключення будь-яких комунікацій у багатоквартирних будинках — неприємна, але часта ситуація, особливо у воєнний час. У такому положенні важливо знати, як вести себе, щоб штучно не створювати паніку і не наражати на небезпеку своє життя. УНІАН розповість, як з’ясувати, чому відключили газ, і що робити в такому випадку.

Раніше ми говорили про те, що робити в разі відсутності електропостачання взимку.

Немає газу в плиті — шукаємо причину

Відсутність подачі газу в квартирі можна помітити не відразу, але причин цьому фахівці називають кілька. УНІАН розглянув найпоширеніші з них.

Відео дня

Аварійна ситуація

Надзвичайний або аварійний стан — це ситуація, при якій десь в багатоквартирному будинку відбувається витік газу. Навіть якщо витік спостерігається в одній з квартир, то знеструмити можуть весь під’їзд або будинок. Робиться це для того, щоб аварія не стала причиною вибуху, а отже, руйнування житла і загибелі людей.

Як діяти:

  • перекрити газовий кран;
  • не вмикати світло та електроприлади;
  • відкрити вікна на провітрювання;
  • з’ясувати у сусідів, чи є у них газ, причому, в двері не дзвонити, а стукати — іскра в дзвінку може стати причиною вибуху;
  • взяти документи і вийти на вулицю;
  • зателефонувавши 104 і з’ясувати, що відбувається.

У такій ситуації газопостачання припиняють без попередження, але, як правило, відновлюють протягом двох діб.

Борги

Згідно з українським законодавством, відключити газ можуть і тим, хто протягом тривалого часу не оплачує комунальні платежі за використання газу. Відключають саме боржника, а не весь будинок, до того ж, служби попереджають людину про пломбування двічі, даючи їй можливість погасити заборгованість. Якщо цього не відбувається, то газівники перекривають кран і відновлюють газопостачання тільки після оплати платежів.

У ДСНС уточнили, про яку небезпеку повідомлятимуть системою оповіщення На Дніпропетровщині у низці громад заборонили продавати алкоголь Голова Ради підписав закон про добровільну постановку жінок на військовий облік

Ремонтні роботи

Якщо комунальні служби планують проведення ремонту на газогілці або газорозподільній станції, то вони повідомляють мешканців того чи іншого будинку про відсутність газу в певний період. Такі ситуації в мирний час практично не трапляються — багато ремонтних робіт можна провести без припинення газопостачання.

Якщо ви помітили, що у вашому будинку немає газу, після дзвінка в диспетчерську з’ясували, що ремонтних робіт не проводиться, а комунальні ви платите справно, значить, сталася аварійна ситуація. В такому випадку вам необхідно діяти згідно з інструкцією, наведеною на зображенні, і чекати інформації в новинах від міської влади або комунальних служб.

Відключення газу в багатоквартирному будинку — що робити / Инфографика УНИАН

Джерело

Новости Украины