Так робили у Велику Вітчизняну війну: як захистити вікна від ударної хвилі

Розповідаємо, як захистити пластикові вікна від ударної хвилі або дерев’яні рами зі склом.

Чи потрібно відкривати вікна під час вибуху та як захистити себе / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Під час ракетних і дронових атак важливо захистити не тільки себе, спускаючись в бомбосховище або підвал, а й своє житло — наприклад, вікна. Це важливо, тому що якщо під час вибуху ударна хвиля «полетить» в скло, воно розлетиться на дрібні осколки, поранивши людей всередині приміщення. УНІАН з’ясував, який спосіб захисту від ударної хвилі найефективніший.

Як закрити вікна від вибухової хвилі — варіанти

Радіус після вибуху від снарядів, ракет або дронів може становити десятки і сотні метрів — якщо поруч будуть скло і віконні рами, вони навряд чи витримають такий удар. Дрібні осколки стануть причиною серйозних поранень, більш того — деякі люди стверджують, що певні шматки скла навіть складно побачити хірургам, вони можуть залишитися в тілі людини. Ми розповімо, чим закрити вікна від вибухової хвилі, щоб не постраждати.

  • Скотч

Звичайний прозорий широкий скотч — найпростіший і бюджетний захист від ударної хвилі. Потрібно заклеїти всю поверхню вікна по горизонталі і вертикалі, бажано з обох сторін. В якості альтернативи можна використовувати малярський скотч або ізоляційну стрічку, але враховуйте, що тоді прозорість вікна постраждає. Також можна клеїти матеріал у формі шахової дошки або сніжинки — основний удар вибухової хвилі завжди доводиться на центр скла, тому краще, щоб він був захищений.

Відео дня

  • Тканинні смужки

Ще один варіант, як захистити вікна від ударної хвилі — використовувати шматки бавовняної тканини. Разом з ними потрібно запастися борошном і водою. Далі необхідно нарізати смужки тканини шириною 5 см або більше, змішати склянку борошна з холодною водою до стану рідкої сметани. Довести до кипіння 1 л чистої води і влити в неї отриману суміш, постійно помішуючи. Через хвилину прибрати клейстер з плити, дати їй охолонути, потім вмочати в неї тканину і клеїти на вікно. 

  • Газети

Третій метод, як врятуватися від ударної хвилі — наклеїти на вікно шматки газет. Розрізати смужки потрібно теж шириною мінімум 5 см (більш тонкі будуть гірше захищати). Все, що вам потрібно — це намазати кожен шматок господарським милом і наклеїти на вікно. Бажано закрити площу скла в 4-5 шарів, тоді ви отримаєте дійсно ефективний захист. Якщо на мило наклеїти не виходить, то можете зробити борошняний клейстер і використовувати його.

Джерело

Новости Украины