В Україні викрили підприємців, які виробляли запчастини для російської залізниці

Ділки налагодили серійне виробництво стартерів на дизельні двигуни для російських локомотивів.

Ліквідовано чергову тіньову схему продажу українських товарів для військової промисловості країни-агресора / фото t.me/SBUkr

Служба безпеки України ліквідувала ще одну тіньову схему продажу українських товарів для військової промисловості країни-агресора.

Як повідомив прес-центр СБУ, оборудку організував мешканець Сумщини — власник місцевого підприємства з виробництва електротехнічного обладнання для різних видів транспорту. Зазначається, що його спільник — колишній бізнес-партнер, який проживав у Києві та був зареєстрований як внутрішній переселенець з Луганська.

В спецслужбі поінформували, що зловмисники налагодили серійне виробництво стартерів на дизельні двигуни для російської залізниці, готову продукцію невеликими партіями перевозили до РФ в обхід контрольно-пропускних пунктів на державному кордоні.

Відео дня

«На території країни-агресора зловмисників зустрічали їхні російські партнери, які розраховувались за товар і переправляли його підприємствам «Росзалізниці», зокрема у тимчасово окупованому Криму. «Звичайна» вартість одного агрегату становила 850 дол. Втім, організатори «схеми» продавали його росіянам за вдвічі вищою ціною, оскільки в РФ існує гостра нестача відповідних комплектуючих через санкції. Надалі ворог використовував придбані запчастини для ремонту локомотивів, якими здійснювали перекидання російських військ з українського півострова на південний фронт», — мовиться у повідомленні.

В СБУ зазначили, що обох фігурантів викрито на спробі переправлення до РФ нової партії стартерів у кількості 50 одиниць. Під час обшуків на виробництві та за адресами проживання затриманих виявлено  мобільні телефони, комп’ютери, фінансово-господарську і технічну документацію із доказами злочинної діяльності, а також гранату Ф-1 із запалом.

Патрульні показали перші хвилини після нічної атаки Росії на Київ (відео) В Бєлгороді прогримів потужний вибух (фото, відео) Окупанти розширюють агентурну мережу на захоплених територіях: в Міноборони назвали мету Атака на Київ: сусідка загиблої дівчини розповіла про момент вибуху Україна має все необхідне для визволення окупованих земель — Столтенберг

Повідомляється, що наразі зловмисникам повідомили про підозру за ч. 2 ст. 28 та ч. 1 ст. 111-2 Кримінального кодексу України (пособництво державі-агресору, вчинене за попередньою змовою групою осіб). Обидва фігуранта – під вартою, їм загрожує до 12 років тюрми.

Діяльність колаборантів в Україні

Раніше СБУ встановила особи двох російських посадовців, які причетні до розвідувально-підривної діяльності проти України. На початку повномасштабного вторгнення вони дистанційно завербували мешканця Києва, він отримав від них завдання влаштуватися до однієї з оборонних компаній в столичному регіоні, щоб збирати та передавати в РФ розвіддані.

Також було затримано зрадника, який збирав для ворога інформацію про наявне в Україні західне озброєння та системи протиповітряної оборони.

Джерело

Новости Украины