У МОЗ пояснили, чи сформувався в Україні «колективний» імунітет до COVID-19

У МОЗ пояснили, чи сформувався в Україні "колективний" імунітет до COVID-19

Фото: МОЗ України Головний санітарний лікар Ігор Кузін

Головний санітарний лікар України Ігор Кузін заявив, що не став би говорити про якийсь «загальний» імунітет до коронавірусу.

Різні штами коронавірусу нині циркулюють Україною і людина, яка перехворіла одним з них, може мати імунітет, але не можна сказати, що серед українців сформувався «колективний імунітет». Про це повідомив головний санітарний лікар України Ігор Кузін в інтерв’ю виданню РБК-Україна, опублікованому в суботу, 23 березня.

«Після хвороби у людини буде імунітет суто від того вірусу, яким вона була інфікована. А вакцина створює широкий імунітет від усієї групи коронавірусів. Тому про якийсь «загальний» імунітет я б не говорив», — пояснив він.

За його словами, вакцина від штаму Омікрон створює більш специфічний імунітет, але не захищає і від інших штамів. Посадовець наголосив, що вакцинуватися від COVID-19 необхідно.

«Вакцинуватися все ще важливо, і нам треба вийти хоча б на «довоєнні» показники. Хоча би первинний курс щеплення у вигляді двох рекомендованих доз зробило не так багато людей. А по бустерних вакцинах — ще менші показники», — зазначив Кузін.

Нагадаємо, наприкінці грудня 2023 року рівень захворюваності на COVID-19  у світі протягом останніх чотирьох тижнів виріс на 52% у порівнянні з попереднім 28-денним періодом.

COVID-19 знову атакує: 56 смертей за тиждень, три області на межі карантину

Джерело

Новости Украины