«Фотографія – це частина мого життя». Кропивничанин оцифровує фотографії Кіровоградщини, яким понад сто років

За інформацією: Суспільне Вінниця.

Колаж: Суспільне Кропивницький

Кропивничанин Микола Цуканов разом зі своєю сім'єю оцифровує фотографії, яким понад сто років. Ці світлини розповідають історію Кіровоградської області, показують як будувалися заводи, влаштовувались спортивні змагання, лікувались в госпіталях і вчилися в школах. Проте сам процес оцифровки – задоволення дороге. Про своє хобі, яке допомагає історикам і краєзнавцям, Микола Цуканов розповів Суспільному.

Все почалося вісім років тому

Все почалося вісім років тому, коли старі 16-міліметрові плівки фотокореспондента Василя Ковпака потрапили в галерею "Єлисаветград", власником якої є Микола Цуканов. Василь Ковпак працював фотокореспондентом в обласних газетах "Кіровоградська правда" та "Молодий комунар".

Василь Ковпак. Фото Миколи Цуканова

На плівці збереглися різні події, які відбувалися у місті й області у 1960-1980 роках. Це і будівництво Кременчуцької гідроелектростанції, міста Світловодськ і його підприємств, відкриття вугільних розрізів в місті Олександрія, заснування дендропарку, будівництво мікрорайонів, корпусів заводів радіовиробів, "Червоної зірки", "Гідросили", "Друкмашу" у тодішньому Кіровограді, нині Кропивницькому.

Повінь у Кропивницькому, 1980 рік. Фото Миколи Цуканова"Я зрозумів, наскільки це серйозний скарб. Він може суттєво змінити наше уявлення про ці роки, тому що зафіксовано дуже багато подій, людей".

Ансамбль народного танцю України «Ятрань». Фото Миколи Цуканова

Трохи згодом Микола Цуканов знайшов архівну плівку фотографа Андрія Дібрівного, який знімав місто і людей у 1940-1950 роках. За спогадами сучасників, саме він вчив Ковпака цьому ремеслу.

Вартість оцифровки – це дороге задоволення

За вісім років родина Цуканових оцифрувала 20 тисяч світлин. На це витратили понад 100 тисяч гривень власних грошей. Але це не так багато, як могло бути – сказав автор цього проєкту. Родина знайшла у місті людину, яка має техніку і так само хоче, аби всі побачили історію міста. Але якщо користуватися послугами фотосалонів, сума могла бути більшою вчетверо.

"Вартість оцифровки – це дороге задоволення. Сама плівка вузька – 16 міліметрів. З неї просто так світлину не зробиш. Для цього є спеціальне обладнання, яке дозволяє ввести плівку і методом оцифровки передати негатив у позитив. Таким чином ми отримуємо фотографії".

Відкриття тролейбусної лінії в Кропивницькому, 4 листопада 1967 рік. Фото Миколи Цуканова

Пошук людей, місць і дат

На фотографіях зображено багато людей і подій, проте немає ані дат, ані імен, ані розуміння, що відбувається на деяких світлинах, сказав Микола Цуканов: "З кінця ХІХ – початку XX століття та й за період Ковпака не фіксувалися якісь дати чи події, хто на цих світлинах. Це дуже впливає на їх якість".

Невідомий лікар. Фото Миколи Цуканова

Пошуком відповідей на ці питання зайнялися робітники обласного архіву Кіровоградщини, до яких звернувся автор проєкту. Вони не тільки намагаються відновити дати й персоналії світлин, а ще й придбали електронне сховище, де їх можна без ризику зберігати.

Колишня вулиця Луначарсього, нині Чорновола, у Кропивницькому. Навпроти РАЦСу. Фото Миколи Цуканова

"Вони зараз виставляють фото у себе на сайті. І намагаються заповнити всі пробіли. Люди доповнюють – пишуть, знаходять, вивчають. Тому що період невеликий пройшов. Це хороша справа. Ми продовжуємо те, що почав Ковпак. Це дуже важливо".

Фотографії – частина життя

"Ми поставили собі за мету зробити внесок в історію нашого міста. Щоб зберегти цю спадщину, що залишилася для майбутніх поколінь. І це не просто пафосні слова",–пожартував Микола Цуканов.

Автобус їде біля будівлі педінституту, 1950-ті. Фото Миколи Цуканова

Зі слів Миколи Цуканова, часто в його галерею за фотографіями приходять студенти чи дослідники, які хотіли б вивчити різні періоди життя міста й області: "Мій син виріс на цих фотографіях. Він написав три роботи з краєзнавства, дві з них перемогли у Всеукраїнських олімпіадах. Зараз він професійно вивчає їх".

Колгосп у Малій Висці. Фото Миколи Цуканова

Історію свого міста треба знати. І цікаво, бо на цих фотографіях можна побачити – як змінювалась архітектура, мода, інфраструктура, політика, вважає Микола Цуканов: "Я б дуже хотів, щоб наші районні музеї чи бібліотеки розміщували ці фотографії на своїх сайтах. Тому що є багато світлин з колишніх районів. Є можливість показати, що було у Малій Висці, Олександрії й так далі. Ми передаємо їх безплатно".

Діти катаються на ковзанці спортклубу «Зірка». Фото Миколи Цуканова

Зараз фотографії можна подивитися на фейсбук-сторінці обласного архіву та за цим і цим посиланнями.

Процес оцифровки триватиме доти, доки буде плівка – сказав Микола Цуканов. "Для мене фотографії – це частина життя".

Новости Украины