На відродження Маріуполя знадобиться 20 років — мер міста

За словами Бойченка, влада тимчасово окупованого міста вже працює над планами щодо його відновлення.

На відновлення Маріуполя піде 20 років / фото t.me/andriyshTime

Влада тимчасово окупованого Маріуполя Донецької області вже розробляє плани відновлення міста після деокупації від російськиз військ. Мер Маріуполя Вадим Бойченко повідомив, що йдеться про моделі швидкого відновлення та повноцінного відродження. 

«Ми не чекаємо на якісь такі рішення щодо звільнення. Ми з вересня минулого року разом із нашою регіональною командою і муніципалітетом Маріуполя займаємося тим, щоб відповісти на головне запитання – як швидко ми повертаємося до міста Маріуполя, що ми маємо зробити в перші 3 місяці, пів року, 12 і 18 місяців із погляду стабілізації ситуації – роботи комунального сектору, усіх функціональних напрямів, освіти, медицини. У нас уже є чіткі відповіді і ми їх презентували на ReBuild Ukraine у Варшаві в лютому, представили свою модель швидкого відновлення Маріуполя», — заявив Бойченко в ефірі телеканалу FREEДОМ.

За його словами, в цьому плані йдеться про стабілізацію ситуації, щоб безпечно, комфортно, відновити водо-, електро-, теплопостачання, транспортну складову, школи та лікарні в місті. Водночас відродження Маріуполя може тривати 20 років. 

Відео дня

«Питання відновлення, відродження того півмільйонного міста, яке ми бачили і уявляли, сучасне, європейське, українське місто, яке ми будували протягом 7 років, відповідно, ці два місяці повноцінної такої агресії з боку РФ, які зруйнували 50% міста, займуть 20 років відновлення. Якщо говоримо про критичне відновлення, критичну інфраструктуру, стабілізацію ситуації, відновлення всіх комунальних сфер і напрямків – це 14 млрд грн», – пояснив міський голова Маріуполя.

Бойченко наголосив, що міський бюджет уже акумулював певну суму за підтримки держави й уряду. Він додав, що звільнення Маріуполя від російських загарбників може відбутися влітку.

«Звільнення міста Маріуполя ми плануємо, що відбудеться наприкінці літа, і ми вже восени повернемося до українського Маріуполя. Коли ми говоримо про повноцінне відродження міста, 5-10-15-20 років, які ми витратимо на формування нового такого сильного, українського, європейського міста, яке надихатиме всю Україну, то це 14,5 млрд долларів», – сказав він.

У мережу «злили» сімейні фото пілотів ЗС РФ, які бомбардували Маріуполь Суцільні руїни: як зараз виглядає район навпроти «Азовсталі» у Маріуполі (фото) У Маріуполь приїздив Путін чи двійник: у розвідці вказали на важливі фактиСитуація в Маріуполі

27 березня в окупованому Маріуполі пролунав вибух. Повідомлялося, що там підірвали автівку так званого начальника «поліції». Він відповідав за функціонування фільтраційних таборів у місті.

Крім того, росіяни почали будувати вздовж траси на Маріуполь фортифікаційні споруди. Як зазначив радник мера окупованого міста Петро Андрющенко, ці споруди почали зʼявлятися на межі Донецької та Запорізької областей.

Джерело

Новости Украины