В Запоріжі відновлюють будинки приватного сектору, що постраждали від ракети минулого тижня — Новости Запорожья

Трагедія через рашистську ракету сталася вранці 28 квітня. Протягом кількох днів після цього власники зруйнованих будинків разом з волонтерами та комунальниками усували наслідки прильоту ворожої ракети — розбирали завали та шукали вцілілі речі. Вже вдалось відновити електропостачання. Від сьогодні — розпочали відновлення зруйнованих конструкцій.

Внаслідок прильоту ворожої ракети минулого тижня постраждало та зруйновано 13 будинків в Заводському районі Запоріжжя. Травмовано 5 людей, серед яких — дитина. Після першого шоку власники зруйнованих будинків розпочали роботу над їх відновленням. Допомогають родичі, друзі, волонтери та районна адміністрація із залученням комунальних підприємств.

— На даний момент за допомогою комунальних підприємств "Запоріжремсервіс", "ЕЛУАШ", волонтерів виконуються першочергові роботи — це накриття постраждалих будинків. Це 360 листів шиферу, що були закуплені та привезені. Але це лише частина необхідних матеріалів. Зараз виконуємо заміри та розрахунки для всіх будинків, — розповів заступник голови Заводської районної адміністрації Запорізької міськради Олег Слабишев.

За словами постраждалих, деякі будинки доведеться перебудовувати наново, адже внаслідок ракетного обстрілу не вціліли навіть несучі конструкції.

— Я будував цей будинок сам протягом 10 років. Тепер тут все треба переробляти — стіни, вікна, дах. Вирішили з волонтерами, що можна спробувати залити колони для несучих стін, хлопці-волонтери пообіцяли привезти газобетон, — поділився планами власник одного із зруйнованих будинків Ярослав Лазаренко.

За приблизними підрахунками спеціалістів, за 68 днів війни в Україні в наслідок россійської агресії постраждали або зруйновані більше 7 тисяч житлових будинків.

Верховна Рада ще на початку квітня розпочала роботу над законодавчим оформленням процедури майбутніх компенсацій за зруйновані будинки. Відповідний законопроєкт в першому читанні був прийнятий 1 квітня.

Згідно з проєктом, власник такого житла може проінформувати органи влади про руйнування через застосунок "Дія" чи звернувшись до ЦНАП. Таким чином, формується заява на надання компенсації. Передбачається, що в майбутньому вона може бути в двох формах — у вигляді нового житла чи у грошовому еквіваленті.

Щоб отримати компенсацію за зруйноване в наслідок війни житло, спеціалісти радять українцям збирати якомога більше фактів. Це перш за все фото- та відео-матеріали. Також варто заручитися підтримкою свідків чергового злочину агресора — це можуть бути сусіди, родичі. Окрім цього, треба мати документи, що підтверждують право на володіння майном, акти про зруйнування чи пошкодження від ДСНС та органів місцевої влади.

Не зайвим буде звернутися із заявою про вчинення кримінального правопорушення до правоохоронних органів з наданням доказів руйнування чи пошкодження майна, щоб отримати витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Источник

Новости Украины