За катування українців на Херсонщині судитимуть 9 екс-правоохоронців, серед яких і екс-голова СБУ

В окупаційному органі цивільних піддавали жорстоким тортурам.

Якименко очолював СБУ за часів Януковича офіс Генпрокурора

До суду передано кримінальне провадження проти колишнього керівника Служби безпеки Олександра Якименка, який очолював спецслужбу за часів президента-втікача Віктора Януковича, та ще 8 осіб, які катували цивільних осіб під час окупації Херсонщини.

Як повідомляє прес-центр СБУ, до суду скеровано обвинувальний акт щодо Якименка, який причетний до організації масових репресій проти мирних жителів у захопленій частині Херсонської області.

«З 2014 року екс-посадовець переховувався в РФ, а на початку повномасштабного вторгнення допомагав окупантам у війні проти України. Зокрема, його призначили керівником створеної агресором «государственной службы безопасности в Херсонской области», — йдеться у повідомленні.

Відео дня

Зазначається, що на цій посаді він виконував завдання щодо поширення кремлівського режиму та придушення руху опору в південному регіоні, організовуючи масові переслідування, викрадення і катування місцевих жителів. Щоденно людей піддали жорстоким тортурам – катували електрострумом, не давали воду та їжу, а також імітували розстріл, щоб «вибити» зізнання у сприянні Силам оборони.

За даними слідства, до лав окупаційного органу Якименко особисто залучив ще вісьмох зрадників, які брали учать у тортурах.

Янукович 11 разів говорив з Путіним під час найкривавіших подій Майдану — прокурор Суд арештував майно компаній, пов’язаних з екс-главою МВС часів Януковича Захарченком Справа розстрілів на Майдані: адвокати Януковича пішли з засідання, не дочекавшись судді

Якименка судитимуть за кількома статтями Кримінального кодексу України: ч. 2 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України); ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану);ч. 3, ч. 4 ст. 260 (створення не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань);ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни, вчинене за попередньою змовою групою осіб).

Також за цими статтями Кримінального кодексу України кваліфіковано злочинні дії восьми спільників фігуранта. Наразі обвинувачені оголошені у розшук, тривають комплексні заходи для їх притягнення до відповідальності.

Як повідомляє Офіс генпрокурора, всі обвинувачені раніше працювали в правоохоронних органах. Представники так званої «служби» відшукували та затримували громадян України, проукраїнських активістів, противників окупаційної влади, інших цивільних осіб.

При тому зазначається, що затримання мирних мешканців відбувалось під різними приводами, а отримати свободу в деяких випадках вони могли лише заплативши «викуп».

Справа Якименка

 Якименко є підозрюваним у так званої «материнській» «справі Майдану» проти Януковича й інших тодішніх високопосадовців.

Вони обвинувачуються в організації розгону мирних акцій протесту у лютому 2014 року, що призвело до смерті 67 цивільних осіб.

Всіх підозрюваних мають судитимуть заочно, оскільки вони з 2014 року переховуються від слідства та суду.

Джерело

Новости Украины