Заповідник «Києво-Печерська лавра» звернувся до суду для усунення перешкод з боку УПЦ МП

Комісія з приймання-передачі державного майна національного заповідника «Києво-Печерська лавра» другий день поспіль не може розпочати роботу в Лаврі через перешкоджання УПЦ МП.

УПЦ МП ніяк не звільнить Києво-Печерську Лавру фото REUTERS

Адміністрація національного заповідника «Києво-Печерська лавра» звернулась до суду через перешкоди, які чинить Українська православна церква Московського патріархату на шляху передачі державі майна.

Про це міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко повідомив у Telegram. Він зазначив, що адміністрація заповідника звернулась до Господарського суду Києва, щоб усунути численні перешкоди, які чинить УПЦ МП на шляху передачі в законний спосіб майна Лаври законному власнику — державі.

«Відповідно до ст. 381 Цивільного кодексу України, власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпоряджання своїм майном. Будемо вирішувати ситуацію в законний спосіб», — наголосив Ткаченко.

Відео дня Уряд скасував розпорядження про безоплатне користування УПЦ МП Києво-Печерською лаврою Комісія з приймання-передачі Києво-Печерської лаври не змогла розпочати роботуСитуація навколо Києво-Печерської лаври

1 грудня 2022 року Свято-Успенську Києво-Печерську лавру офіційно зареєстрували як монастир у складі Православної церкви України.

10 березня Свято-Успенський монастир УПЦ МП попередили про розірвання договору оренди приміщень Києво-Печерської лаври з 29 березня цього року. Проте представники УПЦ МП не бажають залишати лавру і заявляють, що не бачать підстав для виселення.

Також вони оскаржили відповідне рішення у суді, але 30 березня Господарський суд Києва відмовив УПЦ МП у забезпеченні позову до заповідника «Києво-Печерська лавра».

Комісія з приймання-передачі державного майна заповідника через супротив УПЦ МП не змогла розпочати роботу ані 30, ані 31 березня.

Джерело

Новости Украины