Чому не виходить випічка: 8 найчастіших помилок в роботі з тістом

Чому не виходить випічка та як виправити прикрі помилки — читайте на УНІАН.

Чому не виходить тісто / фото ua.depositphotos.com

Навіть у досвідчених кулінарів трапляються проблеми з випічкою — тісто занадто рідке або дуже «забите», вироби дуже тверді, а рум’яна кірочка відсутня. Кулінарія — наука досить тонка і не терпить прорахунків. Називаємо 8 помилок, які любителі випічки часто допускають. 

  • Неточні пропорції
  • Погано просіяне борошно
  • Неправильне використання соди і розпушувача
  • Неправильна температура продуктів
  • Неправильний порядок змішування
  • Несвіжі дріжджі
  • Не розігріта духовка
  • Відкривання духовки

Неточні пропорції

Тісто не терпить неточних пропорцій. Якщо ви додаєте інгредієнти «на око», то вам може не пощастити. Якщо переборщити з борошном, то тісто буде занадто жорстким і забитим, а економія на яйцях перетворить млинці в грудки тіста.

Погано просіяне борошно

Для будь-якого виду тіста борошно обов’язково варто просіяти. Ця процедура наситить борошно киснем і зробить випічку ніжною і повітряною, а також очистить від домішок. Якщо додаєте в тісто розпушувач, то просівають його разом з борошном — так він рівномірно розподілиться.

Відео дняНеправильне використання соди і розпушувача

Не всі кулінари розуміють, в чому різниця між содою і розпушувачем. Ці інгредієнти дуже важливі для підйому тіста і їх потрібно використовувати правильно. Соду додаємо в тісто з кислими інгредієнтами, наприклад, з кефіром або сметаною. А розпушувач використовуємо у випічці без молочних продуктів.

Раніше ми докладно розповідали, що краще використовувати в тісті — соду або розпушувач.

Неправильна температура продуктів

Для більшості видів тіста, крім пісочного і заварного, продукти потрібно заздалегідь дістати з холодильника. Яйця, молоко і сметана повинні бути кімнатної температури — так вони краще з’єднаються і будуть рівномірно випікатися. Особливо важлива кімнатна температура продуктів для млинців і оладок.

Не виходить тісто-що робити / фото depositphotos.comНеправильний порядок змішування

Велика частина випічки «не пробачить» вас, якщо ви просто змішаєте всі інгредієнти разом. Дотримуйтесь послідовності дій з рецепта, інакше тісто не вийде.

Для бісквітів і кексів рідкі і сухі інгредієнти змішують окремо, а тільки потім з’єднують. Якщо в рецепті є збиті білки — їх додають в тісто в самому кінці, інакше воно осяде.

Несвіжі дріжджі

Для дріжджового тіста вкрай важливий термін придатності дріжджів. Якщо дріжджі несвіжі, то вони не активуються і тісто не підніметься, зате буде мати неприємний дріжджовий присмак.

Крім того, у відкритих дріжджів термін придатності закінчується ще швидше. Якщо ви рідко готуєте дріжджове тісто — купуйте дріжджі в маленьких пакетиках, щоб вони не вивітрювалися.

Не розігріта духовка

Щоб вироби пропеклися рівномірно, обов’язково заздалегідь розігрійте духовку, і тільки потім ставте тісто. Якщо почати випікати в холодній духовці, то тісто не підніметься.

Відкривання духовки

Якщо ви переживаєте за тісто і часто перевіряєте його стан в духовці — можете отримати жорстку і опале випічку. Випічка в духовці дуже не любить, коли її турбує. А для бісквіта свіже повітря під час випікання особливо згубне. Тому не заглядайте в духовку занадто часто.

Джерело

Новости Украины