До Києва прибув голова МЗС Саудівської Аравії: обговорили протидію іранським дронам


До Києва прибув голова МЗС Саудівської Аравії: обговорили протидію іранським дронам

Фото: ОП

До Києва з візитом прибув міністр закордонних справ Саудівської Аравії, принц Фейсал бін Фархан Аль Сауд. Підписано низку документів. Про це повідомив глава Офісу президента Андрій Єрмак, назвавши цей візит успішним.

Читайте нас в Telegram: тільки важливі та перевірені новини

У Києві саудівський міністр зустрівся із президентом Володимиром Зеленським та його командою.

Єрмак зазначив, що це перший офіційний візит очільника МЗС КСА до України з часу встановлення дипломатичних відносин між країнами (що відбулось 14 квітня 1993 р.).

Україна, за словами глави ОП, отримає реальну допомогу від Саудівської Аравії, яка вважається найбільшою економікою Близького Сходу.

У рамках візиту в Офісі президента були підписані два документи, що формалізували надання Україні пакету допомоги розміром $400 млн: гумдопомоги на $100 млн та нафтопродуктів на $300 млн.

«Зокрема, мова про Спільну програму співробітництва з Центром гуманітарної допомоги та допомоги Короля Салмана та Меморандум про взаєморозуміння із Саудівським фондом розвитку», – йдеться у повідомленні.

Єрмак нагадав, що Саудівська Аравія підтримала резолюцію ООН щодо сталого миру в Україні кілька днів тому.

Глава ОП зазначив, що Україна та Саудівська Аравія мають спільні виклики і досвід боротьби з ними. Мова про іранські БПЛА, які «постачалися певним «повстанцям» і здійснювали атаки на нафтові об‘єкти Саудівської Аравії».

«Починаючи з минулого року, ці ж іранські БПЛА опинилися у російських терористів і здійснюють атаки на українську енергетичну інфраструктуру. Тому досвід боротьби з терористами у нас також спільний», – написав Єрмак.

ОП повідомляє, що під час перемовин було зазначено важливість підтримки Саудівською Аравією суверенітету й територіальної цілісності України, зокрема в межах ООН.

Окрему увагу сторони приділили імплементації української формули миру. Зеленський запросив Королівство Саудівська Аравія взяти участь у започаткованому відповідному дипломатичному процесі, зокрема долучитися до реалізації окремих пунктів формули.

  • 17 лютого нафтоналивний танкер Campo Square був атакований в Аравійському морі, за попередніми даними, в атаці брали участь іранські судна та безпілотники-камікадзе.

Читайте також: Розбір | «Другий фронт» для США. Іран може напасти на Саудівську Аравію: як відповість Байден

Джерело

Новости Украины