Forbes: за півроку Росія втратила в Україні військову техніку на $16,6 млрд

Forbes: за півроку Росія втратила в Україні військову техніку на $16,6 млрд

Фото: REUTERS/Gleb Garanich

За пів року Україна знищила російської військової техніки на $16,6 млрд без урахування ракет. Про це 24 серпня повідомив Forbes. Найбільшою втратою РФ став флагман Чорноморського флоту – ракетний крейсер «Москва» вартістю $750 млн. 

До затоплення «Москви» найдорожчою втратою росіян був великий десантний літак Іл-76 за $86 млн, який сили ППО збили наприкінці лютого у небі над Васильковом на Київщині.

Третім за вартістю став великий десантний корабель «Саратов» за $75 млн. Українська армія завдала ударів по кораблю, коли він перебував у порту окупованого Бердянська.

Окрім «Москви» на острові Зміїний та у навколишніх водах Україна знищила російську техніку та судна на $165 млн. Серед них – вісім зенітних комплексів типів «Тор», «Панцир» і «Стріла» загальною вартістю понад $100 млн.

Вибухи на військовому аеродромі Саки в Криму одномоментно знищили дев’ять військових літаків РФ. Це стало найбільшою втратою авіації РФ протягом дня з часів Другої світової війни. Серед знищеної авіатехніки – винищувачі Су-30СМ та розвідники Су-24МР орієнтовно на $230 млн. 

Загалом Росія втратила 234 літаки на $5,3 млрд – це стало найвагомішою частиною (32,1%) у загальних втратах армії РФ.

Видання не включило в оцінку втрат вартість ракет, що їх Росія випустила по Україні, бо їхню точну кількість підрахувати складно. 

Найболючішим для нападника став перший тиждень агресії – тоді Україна знищила техніку ворога на $2,2 млрд. Вартість знищеної техніки зменшуються з часом через виснаження російської армії та скорочення ділянок фронту, де ведеться наступ.

Топ-10 найбільших втрат росіян за одиницю:

ракетний крейсер «Москва» – $750 млн;

літак Іл-76 – $86 млн;

десантний корабель «Саратов» – $75 млн;

літак Су-30СМ – $50 млн;

літак Су-34 – $40 млн;

літак Су-35 – $32 млн;

літак Іл-22ПП – $30 млн;

ЗРК «Тор-М2» – $25 млн;

судно «Василь Бех» – $21 млн;

ОТРК «Іскандер» – $21 млн.

У липня Forbes порахував, що Росія витрачає на війну проти України близько $400 млн на день. Найдорожче Росії обходяться снаряди та ракети, якими вона б’є по Україні. Зарплати ж російських солдат – одна з найменших статей витрат.

Джерело

Новости Украины