Коронавірус в Україні: Омікрон витіснив Дельту й Альфу

Коронавірус в Україні: Омікрон витіснив Дельту й Альфу

Фото: МОЗ України В Україні циркулює коронавірус штаму Омікрон

Захворювання коронавірусом штаму Омікрон переважно протікає як звичайна респіраторна хвороба й не викликає тяжкої кисневої залежності, але залишається небезпечним для груп ризику.

На території України циркулює 29 субваріантів коронавірусу штаму Омікрон. Про це в середу, 13 березня, повідомила пресслужба Міністерства охорони здоров’я України.

«Зараз на території країни циркулює 29 субваріантів штаму Омікрон. Від початку 2022 року саме цей штам фактично витіснив інші COVID-штами, зокрема Дельту й Альфу, поширені під час попереднього епідсезону», — йдеться в повідомленні.

Повідомляється, що виокремити субваріанти вдалося завдяки секвенуванню у Національній референс-лабораторії Центру громадського здоров’я МОЗ України — це спеціальне лабораторне дослідження, яке дозволяє генетично розшифрувати вірус і виявити мутації в його геномі.

«Світова тенденція щодо COVID-19 полягає у тому, що вірус остаточно переходить до категорії сезонних захворювань, як грип. Щороку люди будуть стикатися з коронавірусом, який продовжить мутувати», — зазначив заступник міністра, головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.

У МОЗ додають, що захворювання коронавірусом штаму Омікрон переважно протікає як звичайна респіраторна хвороба й не викликає тяжкої кисневої залежності, але залишається небезпечним для груп ризику: людей з патологіями, хронічними захворюваннями та ослабленим імунітетом, а також тих, яким за 60 років.

Людям з групи ризику рекомендована вакцинація: вона безоплатна і проводиться у сімейного лікаря або в пункті щеплення на базі лікарні.

Нагадаємо, в лютому Кузін повідомляв, що в Україні знижується захворюваність на ГРВІ, грип і COVID-19.

Японія припинила оплачувати хворим лікування від COVID-19

Джерело

Новости Украины