Ненсі Пелосі у Вірменії поклала провину на Азербайджан за загострення між країнами

Ненсі Пелосі у Вірменії поклала провину на Азербайджан за загострення між країнами

Фото: REUTERS

Ненсі Пелосі у Вірменії поклала провину на Азербайджан у загостренні конфлікту у Нагірному Карабаху. У неділю спікер палати представників США написала у своєму твіттері, що вона знаходиться в Єревані, “щоб надіслати сильний сигнал”: Америка підтримує Вірменію на шляху до її безпеки та демократії.

На прес-конференції після двосторонньої зустрічі з головою Національних зборів Вірменії Алленом Симоняном Пелосі сказала, що Вірменія зіткнулася з «незаконним та смертоносним нападом з боку Азербайджану».

Як пише Радіо Азатутюн, Ненсі Пелосі назвала загострення ситуації між країнами нападом Азербайджану на кордони та суверенітет Вірменії. Вона зазначила, що виступає від імені Конгресу та від імені США як співголови Мінської групи ОБСЄ. Пелосі заявила, що конфлікт не може мати воєнного рішення. Палата представників висунула резолюцію, яка засуджує дії Азербайджану.

— Я сподіваюся, що ми просунемося з цією резолюцією. Щодо нашого зобов’язання у зв’язку з Вірменією, ми продовжуватимемо підтримувати територіальну цілісність Вірменії і виступатимемо проти будь-яких змін кордонів Вірменії, — у свою чергу, сказала співголова комітету з вірменських питань Конгресу США Джекі Спійєр.

Reuters зазначив, що такий остаточний розподіл провини за конфлікт виходить за межі того, що Державний департамент США досі говорив публічно. Держсекретар Ентоні Блінкен висловив стурбованість з приводу бойових дій та закликав до спокою.

Це перший візит Ненсі Пелосі до Вірменії. У її офісі заявили, що вона є найвищою офіційною особою США, яка відвідала країну з моменту здобуття нею незалежності від СРСР у 1991 році.

Внаслідок бойових дій на вірмено-азербайджанському кордоні 13-14 вересня загинули 135 військовослужбовців з вірменської сторони та 79 – з азербайджанської. Єреван заявив, що Азербайджан обстріляв шість населених пунктів за допомогою безпілотників та великокаліберних знарядь. У Баку заявили, що вірменські диверсійні загони намагалися замінувати азербайджанські позиції.

Вірменія попросила допомоги у ОДКБ, після чого військовий альянс на чолі з Росією вирішив направити місію зі спостереження. Спікер парламенту Вірменії Симонян порівняв це рішення з пістолетом, який не стріляє кулями.

Джерело

Новости Украины