По «зерновому коридору» Україна відправила на експорт понад 5 мільйонів тонн зерна

По "зерновому коридору" Україна відправила на експорт понад 5 мільйонів тонн зерна

Фото: .president.gov.ua

Росія готує ґрунт, щоб спробувати зірвати «зернову» ініціативу, згідно з якою відновлено експорт агропродукції з України. Про це заявив у своєму зверненні президент Володимир Зеленський.

— Статистика експорту є абсолютно прозорою і доступною всьому міжнародному суспільству. Понад 5 мільйонів тонн агропродукції відправлено з трьох українських портів. 232 судна вийшли. Якщо взяти лише країни Африки, то наша аграрна продукція вже експортована до Алжиру, Ефіопії, Єгипту, Лівії, Кенії, Сомалі, Судану, Тунісу, — заявив Зеленський.

За його словами, зараз необхідно вживати заходів для того, щоб Росія знову не поставила ці та інші країни в умови продовольчої кризи.

З початку вторгнення в Україну РФ заблокувала наші порти. Після кількох раундів переговорів сторонам вдалося досягти компромісу – 22 липня у Стамбулі було підписано угоду, яка передбачає поновлення експорту агропродукції з українських портів.

На початку вересня президент РФ Володимир Путін заявив про можливе обмеження напряму вивезення продовольства маршрутом «зернової ініціативи». За його словами, майже всі судна з українським продовольством прямують не до найбідніших країн, а до країн ЄС. Тоді в Офісі президента відповіли, що Україна, Туреччина та ООН суворо дотримуються зобов’язань, які взяли на себе в рамках «зернової ініціативи», а Росія намагається «намацати» новий привід для чергової інформаційної кампанії із закликом до зняття санкцій.

Джерело

Новости Украины