Рекордні 3 мільярди від США – добре, але мало

Рекордні 3 мільярди від США – добре, але мало

Фото: MKFI/commons.wikimedia.org

Сполучені Штати Америки виділяють Україні рекордний пакет військової допомоги на 3 млрд. доларів. Ці гроші підуть на фінансування контрактів на постачання дронів, озброєнь та іншого обладнання та на навчання та оснащення українських військ.

На відміну від попередніх пакетів, нове фінансування значною мірою спрямоване на те, щоб допомогти Україні зміцнити оборонну позицію у середньостроковій та довгостроковій перспективі. Попередні поставки були зосереджені на більш нагальних потребах України у зброї та боєприпасах. Таким чином, загальна військова допомога США, спрямована Україні після вторгнення Росії 24 лютого, становитиме понад 8 млрд доларів

Що Києву потрібно і що дадуть

Україна очікує від Заходу передусім системи протиповітряної та протиракетної оборони. Тому протягом двох-трьох місяців Штати мають намір передати Україні зенітно-ракетні комплекси (ЗРК NASAMS).

Рекордні 3 мільярди від США – добре, але мало

Снаряди Excalibur. Фото: United States Army/commons.wikimedia.org

США також планують відправити в Україну керовані снаряди Excalibur. Excalibur – високоточні снаряди підвищеної дальності. Сумісні з такими варіантами артилерії, як 155-міліметрова британська гаубиця M777, шведська 155-міліметрова самохідна артилерійська установка Archer і німецька PzH 2000. Завдяки високій точності снаряд може вражати цілей, які високого ризику супутніх втрат.

Також Україна отримає:

18 155-мм гаубиць та 40 тис. снарядів до них; 10 радіолокаційних станцій (РЛС) контрбатарейної боротьби AN/TPQ-36; 2 РЛС повітряного спостереження AN/MPQ-64 Sentinel; 100 броньованих автомобілів Humvee; 200 бронетранспортерів M113; 11 вертольотів Мі-17. Раніше п’ять таких гелікоптерів вже було відправлено до України; 300 дронів Switchblade; 500 ракет до протитанкових комплексів Javelin; безпілотні катери для захисту узбережжя; обладнання для захисту від ядерних, хімічних та біологічних загроз; 30 тис. бронежилетів та шоломів; 2 тис. одиниць оптичних пристроїв та лазерних далекомірів; вибухівку C-4; міни M18A1 Claymore.

Рекордні 3 мільярди від США – добре, але мало

Рекордні 3 мільярди від США – добре, але мало

РЛЗ AN/TPQ-36. Фото: Staff Sgt. Adriana Diaz-Brown/commons.wikimedia.org

Безпілотники розробляються спеціально для України

Міністерство оборони США вже готується укласти контракт на передачу Україні безпілотників-камікадзе великої дальності Switchblade 600 та Phoenix Ghost. Це так звані снаряди, що барражують — тобто ті, які здатні знаходитися в повітрі певний час, перш ніж вразять ціль. А дрони Phoenix Ghost, які будуть поставлені Україні, розроблялися спеціально для вимог українських військових.

Switchblade 600 може пролетіти понад 40 км та зависати над метою протягом 40 хвилин, перш ніж атакувати протитанковою боєголовкою. Оператор дрона використовує планшетну систему управління вогнем з сенсорним екраном і можливістю вручну пілотувати ракету, що барражує.

В останньому пакеті військової допомоги США Україні також передбачені дрони ScanEagle, здатні літати на низькій висоті тривалий час. Вони допомагатимуть українським військовим коригувати вогонь артилерії.

Ще одна позиція у списку, яка буде вкрай корисна ЗСУ у наступі, це «система розмінування, яка включає 40 броньованих автомобілів MaxxPro з протимінним захистом та катковими тралами». У переліку прямо йдеться, що вони «дозволять Україні знешкодити сильно заміновані російськими військами поля на півдні та сході».

Рекордні 3 мільярди від США – добре, але мало

Рекордні 3 мільярди від США – добре, але мало

Switchblade 600. Фото: U.S. Marine Corps/Lance Cpl. Tyler Forti/commons.wikimedia.org

Що ще США постачали Києву

19 серпня президент США Джо Байден підписав указ, яким доручив держсекретареві направити на допомогу Україні 775 мільйонів доларів із бюджету Міноборони США.

У її рамках були:

боєприпаси для РСЗВ HIMARS; 16 гаубиць калібру 105 мм та 36 тисяч снарядів до них; 15 безпілотників Sky Eagle; авіаційні ракети AGM-88 HARM, здатні виявляти та вражати ворожі системи ППО на дальній відстані; протитанкові комплекси TOW; колісні бронемашини із посиленим захистом від мін 40 MaxxPro MRAP; тисяча Javelin.

21 квітня президент США Джо Байден оголосив про надання військової допомоги Україні ще на 800 млн доларів. Нові поставки включали важке озброєння, десятки гаубиць, тактичні дрони і 144 тисячі боєприпасів.

Рекордні 3 мільярди від США – добре, але мало

Рекордні 3 мільярди від США – добре, але мало

Авіаційні ракети AGM-88 HARM. Фото: U.S. Navy/commons.wikimedia.org

Думка експерта

Ігор Романенко, екс-заступник начальника Генштабу України:

– Нам потрібні від США як оборонні, так і наступальні озброєння. Це танки, авіація, системи ППО, ракетна та ствольна артилерія. Нам потрібно досягти паритету з росіянами, тому що зараз у них артилерії у 5-6 разів більше, ніж у нас. За оцінками західних військових експертів, щоб завершити оборонну операцію, нам потрібно стільки техніки, скільки вже було поставлено. А для повної деокупації України – вчетверо більше. Якщо вся сума американської військової допомоги на сьогоднішній день становить понад 8 мільярдів доларів, то цю суму потрібно помножити на чотири. Наголошую, цього вимагає не Київ, а кажуть західні експерти.

Джерело

Новости Украины