Суд Гааги засудив Гіркіна та двох його підлеглих до довічного ув’язнення у справі МН17

Суд Гааги засудив Гіркіна та двох його підлеглих до довічного ув'язнення у справі МН17

Фото: Getty Images

Окружний суд Гааги 17 листопада заочно засудив до довічного ув’язнення трьох фігурантів справи про збиття малайзійського Боїнгу над Донбасом — через вісім років після трагедії. Колишнього керівника збройних російських формувань на Донбасі росіянина Ігора Гіркіна та двох його підлеглих — росіянина Сергія Дубінського і українця Леоніда Харченка визнали винними та постановили виплатити 16 млн євро компенсації жертвам загиблих. Четвертого фігуранта справи росіянина Олега Пулатова виправдали за всіма статтями обвинувачення. 

Нікого із обвинувачених не затримали, усі вони перебувають у міжнародному розшуку. Лише один із обвинувачених Олег Пулатов співпрацював зі слідством. 

Суд підтвердив, що Росія контролювала ділянку Донеччини, де було збито рейс МН17. Але суд не зміг встановити, хто саме і чому віддав наказ стріляти по пасажирському літаку і чи було це зроблено помилково.

Ролі звинувачених

Гіркін запросив «Бук» у Міноборони РФ та допомагав його транспортувати назад до Росії. На момент трагедії називав себе «міністром оборони» так званої «ДНР», відповідав за поставки зброї та віддавав накази по її застосуванню. Дубінський («Хмурий») ініціював та організував транспортування «Бука» назад до Росії. Харченко («Крот») супроводжував «Бук» при транспортуванні назад до Росії. Пулатов («Гюрза») перебував поряд із «Буком» після його застосування, але суд не знайшов доказів, що він безпосередньо брав участь в операції.

Судді дійшли висновку, що літак був збитий ракетою із зенітно-ракетного комплексу «Бук», що належить 53-й зенітній ракетній бригаді Збройних сил Росії, яка базується під Курськом. Напередодні трагедії «Бук» перевезли до окупованої Росією частини Донбасу, а найближчими днями повернули назад до Росії, щоб приховати сліди злочину. 

Паралельно у Стразбурзькому суді продовжується розгляд позову родичів жертв MH17 до Російської Федерації. На відміну від Гаагзького суду, відповідачем у справі є держава, а не конкретні люди. 

Суд Гааги засудив Гіркіна та двох його підлеглих до довічного ув'язнення у справі МН17

Суд Гааги засудив Гіркіна та двох його підлеглих до довічного ув'язнення у справі МН17

Обвинувачені у справі. Фото: Getty Images

Довідка КП

Літак «Боїнг-777» авіакомпанії Malaysia Airlines виконував рейс MH17 із нідерландського Амстердаму в малайзійський Куала-Лумпур 17 липня 2014 року. Його збили у небі над Донецькою областю у зоні бойових дій. Загинули усі 298 людей, які перебували на борту. Міжнародне розслідування за згодою України очолили Нідерланди, громадян яких було найбільше серед загиблих.

Джерело

Новости Украины