Вода повертається в Каховське водосховище — ЗМІ

Вода повертається в Каховське водосховище - ЗМІ

Фото: Вікіпедія Весняні водопілля відбувалися на цих землях ще до побудови ГЕС протягом тисяч років

В Інституті зоології ім. І. Шмальгаузена НАН України зазначили, що на Великому Лузі вперше за 50 років водопілля.

Вода повертається в Каховське водосховище. Зокрема, на Великому Лузі вперше за 50 років водопілля. Про це повідомляє Texty.org.ua з посиланням на супутникові знімки цього району.

У Каховське водосховище знову почала прибувати вода. Значна частина раніше осушеної території колишнього водосховища тепер вкрита водою. Причина цього — весняне танення снігів принесло додаткову воду в пониззя Дніпра.

«Тут ми чітко спостерігаємо підняття рівня води, що відповідає ситуації весняного водопілля на річковій заплаві», — заявив експерт Української природоохоронної групи, молодший науковий співробітник Інституту зоології ім. І. Шмальгаузена НАН України Григорій Коломицев.

Він додав, що за відсутності штучного регулювання рівня води, нині можна спостерігати на території колишнього Каховського водосховища ті самі процеси, що відбуваються на природних, не зарегульованих людиною заплавах річок.

Весняні водопілля відбувалися на цих землях ще до побудови ГЕС протягом тисяч років.

Нагадаємо, створення плацдарму ЗСУ на східному березі в Херсонській області в жовтні відтягнуло сили окупантів з інших ділянок фронту, і могло б мати подібний чи навіть кращий ефект у червні на початку контрнаступу. Але тоді це було неможливо через підрив росіянами Каховської дамби.

Як відомо, вночі 6 червня російські війська підірвали дамбу Каховської ГЕС, що викликало масштабне затоплення територій у Херсонській області та завдало значних екологічних, економічних та гуманітарних збитків Україні.

Джерело

Новости Украины