ЗМІ повідомили про спробу ЗСУ відбити у РФ Запорізьку АЕС

ЗМІ повідомили про спробу ЗСУ відбити у РФ Запорізьку АЕС

Фото: Энергоатом (иллюстративное фото) ЗАЕС перебуває під контролем військ РФ

На той момент російські війська утримували електростанцію вже понад шість місяців, використовуючи її територію для обстрілів українських міст.

Українські військові у жовтні минулого року намагалися відбити у РФ Запорізьку АЕС, але зазнали невдачі. Про це пише британська газета Times.

Зазначається, що наприкінці жовтня чиновники окупаційних адміністрацій та Міноборони РФ повідомляли про те, що ЗСУ спробували висадити десант та штурмувати ЗАЕС.

Водночас Київ офіційно не визнавав спроби штурму атомної електростанції, проте представники українського спецназу, військової розвідки та ВМС на умовах анонімності нібито розповіли журналістам Times про подробиці операції.

Як пише видання, на той момент російські війська утримували електростанцію вже понад шість місяців, використовуючи її територію для обстрілів українських міст на іншому березі Дніпра та великого сталеливарного заводу у Нікополі.

Повідомляється, що в ніч на 19 жовтня близько 600 українських військових на 30 катерах, забитих зброєю, зокрема великокаліберними кулеметами, гранатометами MK-19 та протитанковими засобами, спробували висадитися на лівий берег Дніпра.

«Ідея полягала в тому, що в бою зможе брати участь лише піхота. Вони не зможуть застосувати проти нас артилерію, оскільки це атомна станція», — цитує газета одного з військових.

За його словами, російські військові збудували дуже щільну оборону, все замінували. Коли ЗСУ почали наближатися, росіяни навіть підтягли танки та артилерію та почали обстрілювати українських військових прямо на воді.

«Поки катери спецназу перепливали Дніпро, українські військові почали обстрілювати позиції росіян, у тому числі за допомогою ракетних систем HIMARS. У результаті лише невеликій групі українських військових вдалося дістатися берега. Вони вступили у тригодинну перестрілку з російською армією на околиці Енергодару, але потім змушені були відступити», — йдеться у статті.

За словами глави українського Енергоатому Петра Котіна, повернути ЗАЕС вийде, якщо українська армія зможе просунутися на південь у бік Криму та Мелітополя.

«Це єдиний варіант без безпосереднього обстрілу та прямого наступу на територію станції», — зазначив він.

Котін додав, що вести обстріл поруч із ядерними матеріалами дуже небезпечно.

Нагадаємо, гендиректор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі заявив, що Запорізьку АЕС зараз неможливо захистити, оскільки в районі станції значно збільшилася кількість російських військ.

За даними Енергоатому, ситуація на захопленій російськими військовими Запорізької АЕС стає більш напруженою.

Джерело

Новости Украины